Opinie

    • Lucette Mascini

Goede voornemens in Rotterdam van mensen met een bijzonder jaar

Voornemens

Het komende jaar raken ze iets kwijt waar ze op gesteld waren, zoals een baan of museumruimte. Dit zijn hun voornemens.

Wat zijn de goede voornemens van Rotterdammers die komend jaar te maken hebben met een groot verlies zoals van hun zaak, hun baan of hun auto waarvan ze zielsveel hielden?

Ondernemer Serdar Köker, verloor in 2017 coffeeshops Nemo en The Reef doordat burgemeester Aboutaleb hem de exploitatievergunning ontnam nadat de politie er 142 kilo wiet aantrof terwijl de gedooghoeveelheid 500 gram is: „Ook dit jaar strijd ik voor gerechtigheid. De strafzaak tegen mij loopt nog. Toch heeft Aboutaleb mijn vergunning al ingetrokken. Terwijl hij de uitspraak van de hoogste rechter had moeten afwachten.”

Directeur Sjarel Ex van museum Boijmans Van Beuningen, moet zijn museum vanwege renovatie drie jaar sluiten: „We gaan dit jaar de stad in om plekken te zoeken waar we onze kunst ten toon kunnen stellen tijdens de renovatie. Dat kan zijn in allerlei soorten gebouwen, die we daarvoor geschikt moeten maken. Dat moet voor begin 2019 geregeld zijn want dan gaat ons pand dicht. Goed nieuws is dat we daardoor onze kunst terugbrengen bij de Rotterdammers. In de 170 jaar van ons bestaan hebben we duizenden kunstwerken van ze gekregen. Dat maakt ons extra verknocht aan hen.”

Frank Hensen, oprichter Rotterdamse Klassiekers voor eigenaren van old timers zoals Eendjes en Mini’s die de stad niet meer in mogen vanwege de instelling van de milieuzone: „Wij willen dat de gemeente een effectief milieubeleid gaat voeren en hebben daarom een manifest geschreven waarin we uitleggen hoe dat wel kan. Het huidige beleid van D66-wethouder Pex Langenberg helpt niet tegen luchtvervuiling. Dat heeft de rechter hem ook al laten weten. Wij denken de gemeente moet zorgen dat er minder auto’s door de stad rijden door vrachtwagens te weren en een nieuw verkeerscirculatieplan moet maken met betere P+R’s aan de rand van de stad. Nu zijn dat kale, verlaten plekken waar je niet wilt zijn.

Dries Mosch, neemt in maart afscheid van de Rotterdamse politiek waarin hij 16 jaar raadslid was voor Leefbaar Rotterdam: „Ik werk al vanaf mijn veertiende en wil daarmee stoppen. Dat heb ik al eerder geprobeerd maar dat mislukte. Toen was ik 40 jaar en financieel onafhankelijk. Ik ging elke dag ouwetjes ophalen in het bejaardentehuis om met ze te klaverjassen in de kroeg. Maar al snel werd ik daar keigek van. Toen ben ik weer met mijn loodgietersbedrijf begonnen.”

    • Lucette Mascini