Fake losers & echte vrienden

Sommige mensen denken dat ze slimmer zijn dan anderen. Grappiger. Dat ze leukere foto’s op Instagram, Twitter of Facebook zetten. Meer vrienden hebben. Misschien denken zelfs héél veel mensen dat.

Maar het is andersom. In het echt hebben je vrienden gemiddeld vrijwel altijd meer vrienden dan jijzelf. En op Instagram of Facebook is dat net zo.

Echt? Ja, en hiernaast zie je hoe dat werkt voor vier vrienden: Storm, Gijs, Pien en Lisa. Kijk maar: Lisa heeft één vriend (Gijs); Gijs heeft drie vrienden (Lisa, Pien en Storm) en Storm heeft twee vrienden (Gijs en Pien), net als Pien (Gijs en Storm). Gemiddeld hebben Storm, Gijs, Pien en Lisa dus elk twee vrienden.

Maar: nu tellen we de vrienden van de vrienden. Lisa’s ene vriend (Gijs) heeft drie vrienden (Lisa, Pien en Storm). De twee vrienden van Pien (Storm en Gijs) hebben bij elkaar vijf vrienden, net als de twee vrienden van Storm (Pien en Gijs). De drie vrienden van Gijs hebben bij elkaar ook vijf vrienden. Samen hebben hun acht vrienden dus achttien vrienden en gemiddeld heeft elke vriend van Gijs, Pien, Lisa en Storm dan 18/8 = 2,25 vrienden. Méér dus dan de gemiddeld twee vrienden van Gijs, Pien, Lisa en Storm zelf.

Het komt door Gijs natuurlijk. Die heeft relatief veel vrienden. Daardoor zit hij er vaak bij als je vrienden van vrienden telt, en met al die vrienden weegt hij bovendien zwaar mee. Zo gaat het al helemaal in grote vrienden-netwerken. Daar zitten altijd wel wat van die ‘Gijzen’ in.

Pff, zo lijkt iedereen een loser. Kijk maar liever wie je echte vrienden zijn.