Erasmus onderzoekt misdragingen corps

Ontgroening De Erasmus Universiteit verbreekt de banden met het studentencorps in afwachting van onderzoek naar uitwassen tijdens de introductiedagen.

Op basis van getuigenissen over „grensoverschrijdende incidenten” tijdens de kennismakingstijd in augustus 2017 neemt de Erasmus Universiteit maatregelen tegen het studentencorps. Het corps krijgt geen bestuursbeurzen en subsidie meer en wordt ook uitgesloten van universitaire plechtigheden en de introductiedagen.

Rector magnificus Huib Pols nam het besluit nadat hij vrijdag televisiebeelden onder ogen kreeg die het programma Rambam donderdag uitzendt. Hij noemt de fragmenten „zeer zorgwekkend” en is geschokt omdat de incidenten in strijd zijn met de afspraken die de universiteit eerder met de vereniging heeft gemaakt. „Daarbij geldt high trust, low tolerance. De incidenten betreffen grensoverschrijdend, onacceptabel gedrag. Dat zet onze vertrouwensrelatie onder druk.”

Volgens een student die undercover ging voor het BNNVARA-programma ging de ontgroening er zo hardhandig aan toe dat een eerstejaars met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. Ook was hij getuige van een „vernederend” ritueel: in de rij voor de douche moesten eerstejaars naakt elkaars anus controleren op teken.

Het Rotterdamsch Studentencorps RSC/RVSV, dat 1.500 leden telt, gaat onder auspiciën van de universiteit nader onderzoek doen naar de precieze gang van zaken. President Tobias de Lange en vicepresident Nathalie Morales betreuren de maatregel maar hebben er begrip voor gezien de maatschappelijke ophef over excessen tijdens de kennismakingstijd. Ze zetten in op „een ingrijpende cultuurverandering”, zeggen ze in deze krant. Fysiek contact zoals duwen, iemand bij de kraag pakken en knijpen wordt voortaan tijdens de introductietijd verboden, hetzelfde geldt voor anuscontrole. President De Lange: „Er moet ruimte komen voor humor en creativiteit”.

Het is niet voor het eerst dat de universiteit de banden met het RSC opschort. Het Rotterdamse Studentencorps, tot afgelopen augustus een club voor uitsluitend mannen, kreeg in 2000 een jaar lang geen subsidie meer nadat er klappen met hockeysticks en honkbalknuppels waren uitgedeeld tijdens een ontgroeningskamp. Aspirant-leden kregen te weinig slaap en drinken en werden uitgescholden.

Rotterdamse mores pagina 8-9
    • Freek Schravesande
    • Wubby Luyendijk