Elf Saoedische prinsen opgepakt na protest over stroomrekening

De prinsen hadden gedemonstreerd bij een paleis van koning Salman.

De Saoedische koning Salman
De Saoedische koning Salman Foto Reuters

In Saoedi-Arabië zijn zaterdag elf prinsen gearresteerd na een protest. Zij maakten bezwaar dat zij hun water- en elektriciteitsrekeningen, die de overheid voorheen voor haar rekening nam, voortaan zelf moeten betalen. Dat heeft de Saoedische openbaar aanklager bevestigd, meldt persbureau Reuters.

Het sit-in-protest vond plaats bij een van de paleizen van koning Salman in de hoofdstad Riad. Toen de Nationale Garde de prinsen bevolen te vertrekken, weigerden zij. Daarop werden de elf ingerekend.

Beruchte gevangenis

De prinsen zijn overgebracht naar de Ha’ir-gevangenis, een detentiecentrum met maximale veiligheidsmaatregelen dat wordt gerund door de Saoedische inlichtingendiensten. In de beruchte gevangenis zitten ook terroristen van Al-Qaeda en andere strijdgroepen.

Protesten komen zelden voor in de repressieve, streng-islamitische monarchie. Hoewel de regering de afgelopen jaren een begin heeft gemaakt met een ambitieus sociaal en economisch hervormingsprogramma heeft dit nog niet geleid tot meer burgervrijheden, met uitzondering van de opschorting van het rijverbod voor vrouwen.

Lees ook: Corruptie bestrijden of verdeeldheid zaaien?

Afgelopen november werden elf prinsen, vier ministers en tientallen oud-bewindslieden gearresteerd op verdenking van corruptie. Onder de arrestanten bevond zich prins Al-Waleed bin Talal, de rijkste Saoediër en een van de meest vermogende mensen ter wereld.