Cabinepersoneel

FNV zet plannen voor staking bij KLM door

KLM doet een uiterste poging om stakingen op maandag te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij overlegde vrijdag met vakbond VNC, die nog wel met KLM wil onderhandelen over een nieuwe cao voor cabinepersoneel. KLM hoopt daarbij op een akkoord dat ook goed genoeg is voor leden van FNV Cabine.

Die bond weigert nog in overleg te gaan met KLM en kondigde voor maandag acties aan. FNV Cabine vertegenwoordigt ongeveer eenvijfde van de stewards en stewardessen bij de luchtvaartmaatschappij. KLM blijft erbij dat de aankondiging van een 24-uursstaking door de bond „onredelijk en onverstandig” is.

De bond protesteert tegen het besluit van KLM, ruim een jaar geleden, om op een deel van de verre vluchten met een steward of stewardess minder te vliegen. Dat moet volgens bestuurder Birte Nelen van FNV Cabine in zijn geheel van tafel. KLM zegt open te staan voor overleg over arbeidsvoorwaarden. FNV is daar naar eigen zeggen nooit meer voor benaderd.

KLM denkt dat ook bij acties op maandag vrijwel alle vluchten uitgevoerd kunnen worden. (ANP)