VS bevriezen militaire betalingen aan Pakistan

Het land zou een schuilplaats bieden aan de terroristische bewegingen Talibaan en het Haqqani-netwerk. Het is nog onduidelijk om hoeveel geld het precies gaat.

Een anti-Amerikaprotest in de Pakistaanse stad Quetta na opschorting van de militaire hulp. Foto Banaras Khan/AFP

De Verenigde Staten hebben op donderdag alle militaire betalingen aan Pakistan opgeschort. Het land zou een schuilplaats bieden aan de terroristische bewegingen Talibaan en het Haqqani-netwerk, die aanslagen plegen in buurland Afghanistan. Het is onduidelijk om hoeveel geld het precies gaat.

Tijdens de persbriefing noemden hoge functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een bedrag van 210 miljoen euro. Het uitbetalen van dit geld werd al in september vorig jaar opgeschort.

Vanuit Pakistan heeft de voorzitter van de senaatscommissie van Buitenlandse Zaken gereageerd. Nuzhat Sadiq zei op vrijdag dat wat de Verenigde Staten doen “niet goed is voor de bestrijding van terrorisme en duurzame vrede in de regio”. Ze voegde eraan toe dat Pakistan altijd een “essentiële rol” heeft gespeeld in de oorlog tegen terrorisme.

Aankondiging volgt op twitterbericht Trump

Welk bedrag dit jaar niet wordt uitgekeerd konden de ambtenaren niet zeggen. “We zijn de details nog aan het doornemen.” Volgens een van de aanwezige verslaggevers leek het er sterk op dat Buitenlandse Zaken lukraak het nieuws bekendmaakte om een tweet van president Trump te rechtvaardigen. Op 2 januari meldde Trump dat de Amerikanen miljarden dollars aan Pakistan hebben gespendeerd zonder er iets voor terug te krijgen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump It’s not only Pakistan that we pay billions of dollars to for nothing, but also many other countries, and others. A… https://t.co/noRSzexXDg

Amerikaanse functionarissen laten aan persbureau Reuters weten dat het gaat om twee soorten aan hulpgelden. Enerzijds buitenlandse militaire hulp, uitgekeerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, zoals militaire technologie en training. Daarnaast keert het ministerie van Defenisie jaarlijks 750 miljoen euro uit aan terreurbestrijding. Ook deze uitbetaling is opgeschort. De hoge ambtenaren benadrukten dat “de bevriezing van de gelden tijdelijk zijn” en opgeheven worden wanneer Pakistan zijn gedrag verandert.

Bevrijding Amerikaans-Canadese familie

De Amerikaanse relaties met Pakistan staan al lange tijd onder druk. De Pakistanen ontkennen dat ze een schuilplaats bieden aan de Talibaan en het daaraan gelinkte Haqqani-netwerk. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is er “belangrijk bewijsmateriaal” dat de leiders van het Haqqani in Pakistan zitten en vanuit daar aanslagen voorbereiden in Afghanistan.

Oktober vorig jaar werd er nog met hulp van het Pakistaanse leger een gegijzeld gezin bevrijd uit handen van het Haqqani-netwerk. Het gezin, een Amerikaanse vrouw, haar Canadese man en hun drie kinderen, werd vijf jaar geleden ontvoerd in Afghanistan.

Gevolgen verlies bondgenoot Pakistan

Het verliezen van het militaire bondgenootschap met Pakistan heeft grote gevolgen voor de Verenigde Staten. Het zou niet langer een drone-oorlog tegen extremisten kunnen voeren boven Pakistaanse grondgebied en de kans bestaat dat de Pakistan steun aan de Talibaan opvoert om invloed te houden in Afghanistan.

Lees ook deze analyse: Trump drijft Pakistan richting China

De gespannen relaties tussen beide landen heeft er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat de Pakistaans-Chinese relatie is opgebloeid, zo schreef NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten in een eerdere analyse.

“Zowel in Islamabad als in Beijing wordt vaak gesproken van ‘een vriendschap voor alle weersomstandigheden’ - anders dan de relatie met de VS, die alleen bij goed weer floreert. De Pakistaans-Chinese relatie is opgebloeid als nooit tevoren – sommige commentatoren in India duiden Pakistan al bezorgd aan als “China’s 34ste provincie”.

    • Huib de Zeeuw