Trumps tweet versnelde blokkade hulp Pakistan

Pakistan

De VS bevriezen de financiële bijstand, ook al hebben ze het Pakistaanse luchtruim nodig als militaire doorvoerroute.

De regering-Trump heeft donderdag de Amerikaanse financiële hulp aan Pakistan bevroren omdat het land te weinig zou doen aan de strijd tegen terrorisme. Pakistan krijgt daartoe jaarlijks in totaal 1,1 miljard dollar van de Verenigde Staten.

De beslissing werd bekendgemaakt twee dagen nadat president Trump op Twitter had geklaagd dat Pakistan de VS om de tuin leidt en een veilig heenkomen biedt aan de terroristen waar de VS in buurland Afghanistan juist jacht op maken. Trump beschuldigde de Pakistani van „leugens en bedrog”.

De VS onderstrepen dat het gaat om een tijdelijke maatregel, die weer opgeheven kan worden als Pakistan zijn leven betert. Pakistan reageerde woedend op Trumps tweets. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat het tijd werd om de relatie met de VS te evalueren. De Amerikanen gedroegen zich niet als vriend of bondgenoot, aldus de minister.

De Amerikanen verwijten Pakistan al jaren dat het te weinig doet tegen de terroristen die in Pakistan onderduiken. Trump heeft de kwestie nu op het spits gedreven. De VS eisen dat de regering in Islamabad alle contacten met extremisten verbreekt, onder andere door medewerkers van de veiligheidsdienst, die contact hebben met extremisten, van hun taak te ontheffen. Eind vorig jaar kregen de twee landen een conflict toen Pakistan weigerde om Amerikanen in contact te brengen met een gevangen genomen terrorist die betrokken was geweest bij de gijzeling van een Canadees-Amerikaanse familie.

Er was al enige tijd gesproken over de maatregel, maar Trumps tweet had de besluitvorming versneld.

De exacte bedragen die met de Amerikaanse maatregel zijn gemoeid kon een woordvoerder van de het ministerie van Buitenlandse Zaken nog niet geven. Pakistan krijgt jaarlijks ongeveer 1,1 miljard dollar om de strijd tegen terrorisme te financieren. Dat geld is nu geblokkeerd. De ontwikkelingshulp die Pakistan ook ontvangt wordt niet getroffen.

Ook de regering-Obama heeft al eens met tijdelijke bevriezing van gelden geprobeerd het land op andere gedachten te brengen. Trump voerde de druk al maanden op, eerst verbaal en diplomatiek, nu dus met een zware maatregel.

De Amerikanen deinsden tot nu toe terug voor een harde aanpak omdat Pakistan nodig is als doorvoerroute naar Afghanistan. De bevoorrading van Amerikaanse soldaten in Afghanistan gaat via Pakistan en Amerikaanse vliegtuigen gebruiken het Pakistaanse luchtruim. Voor een alternatieve route is nauwe samenwerking met Rusland vereist.

Daarnaast bestaat de vrees dat Pakistan zich voor steun in toenemende mate tot China zal wenden. China wierp zich in het verleden graag op als bondgenoot van Pakistan. Recentelijk hebben de landen de economische banden aangehaald in het kader van de Chinees-Pakistaanse Economische Corridor, een omvangrijk infrastructuur-project dat Pakistan moet koppelen aan de West-Chinese provincie Xinjiang.

    • Michel Kerres