Trump: stel hele zee VS open voor oliewinning

Olie In alle continentale wateren rond de VS zou naar olie of gas mogen worden geboord. Op dit moment is dit beperkt.

Het Italiaanse oliebedirjf Eni boort in de Zee van Beaufort, ten noorden van Alaska, naar olie.
Het Italiaanse oliebedirjf Eni boort in de Zee van Beaufort, ten noorden van Alaska, naar olie. Foto Guy Hayes/ via AP

De Amerikaanse overheid wil bijna alle continentale wateren openstellen voor olie- en gasboringen. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag bekend. Nu is boren naar olie en gas alleen toegestaan in de Golf van Mexico, en in delen van de zee bij Alaska. Meerdere Democratische en Republikeinse gouverneurs van Amerikaanse staten reageerden negatief op de plannen van de regering-Trump.

Het voorstel stelt ruim 90 procent van de continentale wateren rond de VS in principe open voor olie- en gasconcessies. Minister Ryan Zinke van Binnenlandse Zaken zei donderdag in een persbijeenkomst dat de Amerikaanse regering hiermee afstand neemt van Obama’s restrictieve olie- en gaswinningsbeleid op zee. „Dit is een duidelijk verschil tussen energiezwakte en energiedominantie”, aldus Zinke.

President Barack Obama verbood in de laatste maand van zijn presidentschap het aanboren van nieuwe olie- en gasvelden in kwetsbare wateren ten noorden van Alaska, de Beaufortzee en de Chuckchi-zee. Van de Amerikaanse offshore-reserves is een kwart tot een derde rond Alaska te vinden. Volgens het voorstel van Donald Trump wordt ook in die gebieden weer nieuwe olie- en gaswinning mogelijk.

Oliewinning op zee heeft in de VS een slechte naam door de olieramp in de Golf van Mexico in 2010, met het olieplatform Deepwater Horizon. Veel Amerikaanse zeegebieden zijn al tientallen jaren gesloten voor olie- en gaswinning.

In het nieuwe voorstel wordt de Pacifische en Atlantische kust en vrijwel de hele zee bij Alaska, potentieel winningsgebied. In 25 van de 26 Amerikaanse plangebieden wil Zinke vanaf 2019 minstens één concessie vrijgeven.

De zee van 3 tot 200 mijl uit de Amerikaanse kust is federaal gebied. Staten kunnen echter wel naar de rechter stappen om de concessies tegen te houden. De staat Maryland, aan de oostkust, kondigde direct al juridische stappen aan. Ook de gouverneur van Florida, dat vreest voor het toerisme, zei al dat hij sterk tegen de plannen is. De Californische gouverneur Jerry Brown noemde het voorstel „wild en kortzichtig”.

„Het valt nog te bezien of dit een hoge vlucht zal nemen”, reageert directeur Coby van der Linde van het Clingendael Internationaal Energieprogramma. „Er zullen rechtszaken volgen, en zeker Californië en Florida zijn daar heel bedreven in. Maar het is voor oliemaatschappijen ook duur om heel nieuwe gebieden te ontwikkelen.” Infrastructuur moet worden aangelegd, tenzij er dichtbij al wordt geboord. „De productie van schalieolie is voor investeerders momenteel veel efficiënter.”