Spanningen tussen VS en Turkije om fraudezaak

Sancties Iran

Een Amerikaanse juryrechtbank heeft de Turkse bankier Mehmet Hakan Atilla veroordeeld in een omvangrijke rechtszaak die de spanningen tussen de Verenigde Staten en Turkije hoog heeft doen oplopen. Atilla is schuldig verklaard aan vijf van de zes aanklachten, waaronder fraude en betrokkenheid bij het omzeilen van de economische sancties tegen Iran. Atilla werd vrijgesproken voor witwassen. Een rechter zal later de hoogte van de straf bepalen.

Spil in de rechtszaak is Reza Zarrab, een Turks-Iraanse goudhandelaar. Hij zou goudstaven hebben gesmokkeld van Turkije naar Iran, waarmee hij voor miljarden dollars aan Iraanse olie zou hebben gekocht.

Zelfs Turkse ministers en de staatsbank Halkbank zouden betrokken zijn bij de zwendel. Zarrab zou steekpenningen hebben betaald aan de ministers en bestuurders van de Halkbank, onder wie Attila, die vicepresident was van Halkbank.

Eind november nam de zaak een belangrijke wending toen Zarrab een deal sloot met de Amerikaanse autoriteiten. In ruil voor een schuldbekentenis en een getuigenverklaring zou hij strafvermindering krijgen. Die getuigenis was nadelig voor Atilla.

Zarrab bekende dat hij in 2012 tot wel 50 miljoen dollar aan steekpenningen had betaald aan ministers en banktopmannen en dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wist van het complot. Erdogan heeft de zaak eerder bestempeld als een Amerikaans complot om zijn land zwart te maken. Na zijn bekentenis confisqueerde Turkije direct Zarrabs bezittingen. Atilla ontkent de beschuldigingen.

    • Wouter van Noort