Sancties Iran

Spanningen tussen VS en Turkije om fraudezaak

Een Amerikaanse juryrechtbank heeft de Turkse bankier Mehmet Hakan Atilla veroordeeld in een omvangrijke rechtszaak die de spanningen tussen de Verenigde Staten en Turkije hoog heeft doen oplopen. Atilla is schuldig verklaard aan vijf van de zes aanklachten, waaronder fraude en betrokkenheid bij het omzeilen van de economische sancties tegen Iran. Atilla werd vrijgesproken voor witwassen. Een rechter zal later de hoogte van de straf bepalen.

Spil in de rechtszaak is Reza Zarrab, een Turks-Iraanse goudhandelaar. Hij zou goudstaven hebben gesmokkeld van Turkije naar Iran, waarmee hij voor miljarden dollars aan Iraanse olie zou hebben gekocht.

Zelfs Turkse ministers en de staatsbank Halkbank zouden betrokken zijn bij de zwendel. Zarrab zou steekpenningen hebben betaald aan de ministers en bestuurders van de Halkbank, onder wie Attila, die vicepresident was van de bank.

Eind november nam de zaak een belangrijke wending toen Zarrab een deal sloot met de Amerikaanse autoriteiten. In ruil voor een schuldbekentenis en een getuigenverklaring zou hij strafvermindering krijgen. Die getuigenis was nadelig voor Atilla. Hij ontkent de beschuldigingen.