Rotterdams corps krijgt straf van universiteit

De rector-magnificus noemt de beelden die hij van de kennismakingstijd zag „zeer zorgwekkend”.

Het vaandel van het Rotterdamse corps.
Het vaandel van het Rotterdamse corps. Foto Bart Maat/ANP

De Erasmus Universiteit verbreekt per direct de banden met de Rotterdamse studentenvereniging RSC/RVSV in afwachting van nader onderzoek. Dat gebeurt op basis van getuigenissen over „grensoverschrijdende incidenten” tijdens de kennismakingstijd in augustus die televisieprogramma Rambam donderdag uitzendt. Het studentencorps krijgt geen bestuursbeurzen en subsidie meer. Het corps wordt bovendien uitgesloten van academische plechtigheden en de universitaire introductiedagen.

Rector magnificus Huib Pols nam het besluit nadat hij de televisiebeelden vrijdagochtend onder ogen kreeg. Hij noemt de fragmenten „zeer zorgwekkend” en is geschokt omdat de incidenten in strijd zijn met de afspraken die de universiteit eerder met de vereniging heeft gemaakt. „Daarbij geldt high trust, low tolerance. De incidenten betreffen grensoverschrijdend, onacceptabel gedrag. Dat zet onze vertrouwensrelatie onder druk.”

Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Volgens een student die undercover ging voor het BNNVARA-programma ging de ontgroening er zo hardhandig aan toe dat een eerstejaars met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. Ook was hij getuige van een „vernederend” ritueel: in de rij voor de douche moesten eerstejaars naakt elkaars anus controleren op teken.

Het Rotterdams studentencorps RSC/RVSV, dat 1.500 leden telt, gaat onder auspiciën van de universiteit nader onderzoek doen naar de precieze gang van zaken. President Tobias de Lange en vicepresident Nathalie Morales betreuren de maatregel van de universiteit maar hebben er begrip voor gezien de maatschappelijke ophef over incidenten tijdens de kennismakingstijd van verenigingen. Ze zetten in op „een ingrijpende cultuurverandering”, zeggen ze in deze krant. Fysiek contact zoals duwen, iemand bij de kraag pakken en knijpen wordt voortaan tijdens de introductietijd verboden, hetzelfde geldt voor anuscontrole. President De Lange: „Er moet meer ruimte komen voor humor en creativiteit”.

Het is niet voor het eerst dat de Rotterdamse universiteit de banden met het RSC opschort. Het Rotterdamse Studentencorps, tot afgelopen augustus een club voor uitsluitend mannen, kreeg in 2000 een jaar lang geen subsidie nadat Youp van ‘t Hek in deze krant publiceerde over de introductietijd van zijn neefje. Er waren toen klappen met hockeysticks en honkbalknuppels uitgedeeld tijdens een ontgroeningskamp op ’t Harde. Aspirant-leden kregen te weinig slaap en drinken en werden uitgescholden. Daarbij kwamen opmerkingen voorbij als „Jouw ouders hebben gebraakt op de dag van je geboorte”.

Onder druk van de universiteit werden in 2000 al doelstelling en uitgangspunten van de kennismakingstijd grondig herzien: aspirant-leden werden tijdens de introductietijd niet langer in corpshuizen ondergebracht en de kampleiding mocht niet drinken in aanwezigheid van de eerstejaars.

Lees hier de volledige verklaring van de Rotterdamse studentenvereniging RSC/RVSV:

Noot (5 januari 2018): dit artikel is in de loop van de avond aangevuld.