Rechtbank

Locatie asielzoekerscentrum Balk illegaal

De vergunning voor het asielzoekerscentrum in Balk is door de rechtbank Noord-Nederland vernietigd. De gemeente De Fryske Marren (De Friese Meren) heeft de verkeerde procedure toegepast. Hiermee is de locatie van het azc illegaal. Voor zover het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) kan nagaan, is dit voor het eerst in Nederland.

Het azc in Balk ging in september 2016 open en telt ongeveer 350 bewoners. Het staat in een weiland naast de boerderij van een veehouder, die een rechtszaak aanspande tegen de gemeente. Bij het verlenen van de omgevingsvergunning voor het azc heeft de gemeente destijds gekozen voor de korte, reguliere procedure van acht weken.

Maar de rechter oordeelt nu dat De Fryske Marren de uitgebreide voorbereidingsprocedure van 26 weken had moeten volgen. Hierbij had zij eerst moeten kijken naar een geschikte locatie binnen het stedelijk gebied. De bestaande vergunning kan niet gerepareerd worden en de hele procedure moet opnieuw, oordeelt de rechtbank. De rechter vindt niet dat het azc de uitbreidingsplannen van de veehouder belemmert.

De uitspraak kwam voor de gemeente als een verrassing, geeft een woordvoerder toe. „We gaan nu intern evalueren of we dit hadden moeten en kunnen weten.” Eerder had de voorzieningenrechter de procedure nog goedgekeurd.

De gemeente kan in hoger beroep gaan, maar dit heeft geen opschortende werking, zegt advocaat Marita Jansen van de bezwaarmakers. „De vergunning is vernietigd en de aanvraag ligt open”, zegt zij. Jansen verwacht dat deze locatie niet gehandhaafd kan blijven als de uitgebreide procedure gevolgd wordt.

Het COA zegt de uitspraak te bestuderen: „Dit is overigens geen rechtszaak tegen een azc, maar over een locatie.”