Ook Serena Williams zegt Australian Open af

Williams, die in september haar eerste kind kreeg en recent een demonstratietoernooi verloor, vindt zichzelf nog niet fit genoeg om mee te doen.

Serena Williams tijdens de demonstratiewedstrijd die ze afgelopen december tegen Jelena Ostapenko verloor. Foto Kamran Jebreili / AP

Tennisser Serena Williams zal dit jaar haar titel niet verdedigen op de Australian Open, die 15 januari begint. De Amerikaanse topspeelster vindt dat ze nog niet fit genoeg is om mee te doen, zo heeft ze de organisatie van het grandslamtoernooi in Melbourne laten weten, schrijft persbureau Reuters.

De 36-jarige Amerikaanse, die in september beviel van haar eerste kind, verloor in december bij haar rentree op het demonstratietoernooi in Abu Dhabi van de Letse Jelena Ostapenko, winnares van Roland Garros:

“Na mijn deelname aan het toernooi in Abu Dhabi besefte ik dat, hoewel ik er heel dichtbij ben, ik nog niet helemaal ben waar ik wil zijn. Mijn coach en begeleidingsteam hebben gezegd dat ik alleen aan toernooien moet meedoen als ik optimaal voorbereid ben en alles kan geven. Ik kan meedoen, maar ik wil niet alléén meedoen, ik wil veel meer dan dat. Hoewel ik er teleurgesteld over ben, heb ik besloten dit jaar over te slaan.”

Ook onzekerheid over andere topspelers

Toernooidirecteur Craig Tiley reageerde begripvol op het besluit van Williams en roemde haar enorme inspanning om zichzelf klaar te stomen voor de Australian Open:

“Ik heb veel contact gehad met Serena en haar team en ik weet dat ze er alles aan gedaan heeft om aan het toernooi te kunnen deelnemen. Dat is ook de reden dat ze haar beslissing tot op het laatst heeft uitgesteld. Ik wist ook dat ze alleen zou komen als ze zeker wist dat ze een kans zou maken te winnen. Alleen deelnemen is nooit goed genoeg voor haar.”

Williams won vorig jaar voor de zevende keer de Australian Open, haar 23ste grandslamtitel. De toenmalige nummer één van de wereld beviel op 1 september van haar dochtertje Alexis Olympia, en trouwde enkele weken later.

Voor de Australian Open is het een tegenvaller dat Williams niet komt. Donderdag maakte een andere topspeler, de Schot Andy Murray, bekend dat hij zich moest terugtrekken uit het toernooi omdat hij nog niet genoeg hersteld is van een heupblessure. Ook de Japanner Kei Nishikori, nummer 22 in de ATP-lijst, moet afhaken wegens een polsblessure. Het is eveneens onzeker of Novak Djokovic, Rafael Nadal en Stan Wawrinka, die ook herstellende zijn van blessures, wel in Melbourne kunnen spelen.

    • Anouk Eigenraam