Noord- en Zuid-Korea gaan dinsdag praten

Het is voor het eerst in twee jaar dat de landen in oorlog op het hoogste niveau om tafel gaan zitten. Een van de onderwerpen is de Noord-Koreaanse deelname aan de Winterspelen.

Een Noord-Koreaanse militair neemt een foto van een Zuid-Koreaanse militair bij de gedemilitariseerde zone die door grensplaats Panmunjom loopt. Foto EPA/Yonhap

Noord-Korea heeft de uitnodiging van Zuid-Korea aangenomen om volgende week dinsdag diplomatieke gesprekken te voeren. Het is voor het eerst in twee jaar dat de twee buurlanden weer op het hoogste niveau om de tafel gaan zitten. De sessie zal plaatsvinden in het grensplaatsje Panmunjom, bericht persbureau AP. De belangrijkste onderwerpen zijn de deelname aan de Olympische Winterspelen, die volgende maand in Zuid-Korea plaatsvinden en de verbetering van de relatie tussen de twee landen.

Noord-Korea accepteert de uitnodiging nadat de VS en Zuid-Korea donderdag afspraken maakten om gezamenlijke militaire oefeningen uit te stellen tot na de Winterspelen in februari. Eerder had de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in zijn nieuwjaarstoespraak gesuggereerd dat zijn land aan de Spelen mee zou kunnen doen. Toen Zuid-Korea positief op die handreiking reageerde, werd in het grensplaatsje Panmunjom, dat ligt in de gedemilitariseerde zone (DMZ), de rechtstreekse telefoonverbinding weer in gebruik genomen.

Zuid-Korea is verrast dat Noord-Korea toch mee wil doen aan de Spelen: Noord-Korea zinspeelt op deelname aan de Olympische Winterspelen

Rusland heeft het hervatten van de gesprekken verwelkomd, zo heeft een functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten aan het Russische persbureau RIA News.

Logistieke reden voor uitstel oefening

Een woordvoerder van het Pentagon zei donderdag dat de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in tijdens een telefoongesprek met de Amerikaanse president Trump had verzocht om opschorting van de jaarlijkse oefening. Trump heeft hier vervolgens mee ingestemd. Het Witte Huis zei donderdag dat het opschorten van de jaarlijkse gezamenlijke oefening logistieke redenen had. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis kunnen de Zuid-Koreanen zich hierdoor helemaal concentreren op de veiligheid van de Spelen.

Bij de jaarlijkse oefeningen, die bekendstaan onder de codenaam Foal Eagle, kunnen tot 17.000 Amerikaanse en 300.000 Zuid-Koreaanse militairen betrokken zijn. Noord-Korea ziet de militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea steevast als provocaties en voorbereidingen voor een mogelijke invasie.

Trump liet weten gesprekken tussen de beide Korea’s toe te juichen en benadrukte dat de dialoog op gang is gekomen dankzij de aanhoudende druk van de VS:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump With all of the failed “experts” weighing in, does anybody really believe that talks and dialogue would be going on… https://t.co/EfxwZcRmLZ

De Amerikaanse ambassadeur voor de VN, Nikki Haley, waarschuwde dinsdag nog dat de VS de gesprekken alleen serieus zullen nemen als die leiden tot de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Ook zei ze dat Washington signalen had opgevangen dat Noord-Korea mogelijk toch weer een rakettest aan het voorbereiden is. Ze waarschuwde voor een krachtige respons mocht dat het geval zijn.

    • Anouk Eigenraam