‘Mijn jeugd is een beetje aan de kant gezet’

‘Laatst waren we met mijn horeca-opleiding in het sprookjesbos in Valkenburg. Ik speelde de grote boze wolf en moest vragen stellen aan kinderen die aan een speurtocht meededen. Mijn eigen jeugd is een beetje aan de kant gezet, daarom vind ik het heel leuk als kinderen plezier hebben van wat ik doe.

„Ik heb anderhalf jaar in een opvang van jeugdzorg gewoond, omdat het niet goed ging, maar nu woon ik weer thuis. Ik heb praatproblemen en kan me slecht concentreren. Vroeger was ik drukker. Dat vonden mensen soms vervelend. Daar ben ik echt verdrietig om geweest.

Jongerenraad

„Nu ben ik veel verstandiger. Ik kan stoppen als mensen zeggen dat het genoeg is. Toen ik werd opgevangen door jeugdzorg merkte ik dat er meer kinderen zijn die het moeilijk hebben. Het helpt om dat te weten en erover te praten.

„Sinds vorig jaar zit ik bij The Unforgettables, de jongerenraad van stichting Het Vergeten Kind. Daar zitten allemaal kinderen bij uit gezinnen met problemen. We spreken om de paar maanden af. Als een meisje van zes bijvoorbeeld aangeeft dat ze bang is voor haar ouders, kunnen we haar steunen door met haar te praten.

„Achttien worden is belangrijk voor mij. Dan mag je de verantwoordelijkheid voor jezelf dragen en zelf beslissingen nemen. In de zomer ga ik op kamers. Ik hoop dat het in de toekomst veel beter zal gaan tussen mij en mijn ouders, maar ik wil het liever niet hebben over wat er is gebeurd. Later wil ik een goed betaalde baan waarmee ik de huur kan betalen, een knus huisje en veel sociale contacten.”