‘Mijn doel is honderd miljoen euro verdienen’

‘Op school vraagt eigenlijk nooit iemand om een foto. Alleen een paar keer toen het nieuwe schooljaar begon en er nieuwe eersteklassers waren. Nu niet meer.

„Mijn YouTube-kanaal is één van de snelstgroeiende van Nederland. Ik ging van niets naar driehonderduizend volgers in anderhalf jaar. Het explodeerde een jaar geleden. Ik hoorde het nummer Gass van [de Nederlandse rapper] Sevn Alias. Ik dacht aan rijst en maakte er een parodie op [‘Rijst, rijst, ik doe het in die pan. Vuur, nasi, linkerpan’]. Opeens kreeg die video zo’n dikke spike, van de honderdduizend naar bijna een miljoen views.

„Soms zeggen mensen: wat is er grappig aan die tekst? Haha, ja, dat weet ik ook niet. Het moet gewoon je ding zijn.

Culinair slash Chinees

„Mijn ouders zijn allebei Chinees. Mijn moeder is van een dorpje in China naar Nederland verhuisd, op haar twintigste ofzo. Mijn vader is hier wel opgegroeid, maar niet geboren. Ik groeide op in Enkhuizen, mijn ouders hadden er een restaurant. Zo’n Chinees restaurant dat je altijd ziet. Ze hadden er ook één in Amsterdam. Die was meer [op een sjieke toon] culinair slash Chinees. De restaurants zijn verkocht. Mijn vader heeft nu vier hotels en aan de vijfde wordt gewerkt.

„Challenges vind ik het leukste om te maken. De video waarin ik fruit hak met een ninjazwaard werd bijna een miljoen keer bekeken. Top-tiens vind ik minder leuk om te doen, maar mijn kijkers vinden ze super. In die video’s maak ik lijstjes. De tien leukste films, bijvoorbeeld, die bespreek ik dan. Als ik merk dat iets goed wordt bekeken, ga ik het vaker doen. Ik vind het leuk om veel views te krijgen.

„Ik zie mezelf niet de rest van mijn leven YouTube-video’s maken. Ik ben bang dat YouTube minder leuk wordt als mijn inkomen ervan afhankelijk is – het is belangrijk om een baan te hebben die meer toekomst en zekerheid biedt.

„Ik wil mijn vader opvolgen, de hotelwereld in. Omdat het goed verdient – daar ben ik heel eerlijk over. Een hotel opzetten is zwaar. Maar als het eenmaal staat, dan staat het. Kun je door naar de volgende.

„Om hotelier te worden heb je geen opleiding nodig. Maar ik denk dat ik de hogere hotelschool wil doen. Misschien krijg ik toch nog wat mee. En het lijkt me ook leuk om student te zijn.

Portemonnee

„Voor een zeventienjarige verdien ik goed bij. Ik zit flink boven modaal. Mijn ouders vertellen altijd het verhaal van toen ik vijf jaar oud was. Ik mocht een cadeau uitzoeken en koos een portemonnee. Ik vind geld verdienen leuk; dat je van die cijfertjes ziet groeien. Net als bij mijn YouTube-kanaal, eigenlijk. Mijn doel is sowieso honderd miljoen euro verdienen. Niet op héél jonge leeftijd, maar misschien als ik rond de vijftig jaar ben.

„Door YouTube ben ik gaan nadenken over wat ik met mijn geld wil doen. Op de bank heb ik er niets aan, de rente is laag. Ik denk aan investeringen. Ik ga sowieso een appartement in Amsterdam kopen en verhuren. Mijn vader zei dat hij geld van mij kon lenen, tegen rente. Dat heb ik toch maar niet gedaan. Hij bood te weinig rente.”