‘Ik wil te weten komen wat God van mij wil’

‘De zondagochtend is ons gezinsmoment, dan ontbijten we samen. Om acht uur gaan we aan tafel en rond negen uur vertrekken we naar de kerk. Ik heb best een ochtendhumeur, maar vind het toch mooi dat wij elke week met z’n negenen aan tafel kunnen zitten.

„Mijn vrienden en vriendinnen zijn ook christelijk, maar we gaan niet allemaal naar dezelfde kerk. Dat is leuk, zo kom je met andere denkrichtingen in aanraking. Ik vind het lastig uit te leggen hoe die richtingen van elkaar verschillen. We geloven allemaal in dezelfde God.

„Op dit moment moet ik veel keuzes maken voor de toekomst: ga ik op kamers, wat en waar wil ik studeren? Zal ik bij een studentenvereniging gaan? Ik bid veel en lees de Bijbel, zodat ik te weten kom wat God wil van mij.

Pabo

„Ik ben er vrij zeker van dat ik naar de pabo wil. Ik vind het heel leuk om met kinderen om te gaan. En ik zie nu in hoe veel invloed mijn juffen en meesters op mij hebben gehad. Plus: als juf kun je dingen op je eigen manier doen. Dat lijkt mij leuk, want ik ben redelijk zelfstandig.

„Ik heb geen vriendje. Dat wil ik op een gegeven moment wel, maar dat kan ik er nu niet bij hebben. Ik heb een druk leven: ik ga naar de havo en als bijbaantje werk ik achter de kassa bij de Jumbo.

„Ik ben bang een ziekte te krijgen en mensen te verliezen die mij dierbaar zijn. En ik ben ook bang – misschien ten onrechte – dat het moeilijker wordt voor christenen in Nederland. Nu kan ik elke zondag naar de kerk, ik zit op een reformatorische school. Maar ik zie dat christenen in andere delen van de wereld dat recht niet hebben.

Vrijheid heeft twee kanten

„Nederland is een goed land, door de ziekenhuizen en de economie. Ik vind het wel jammer dat er zo makkelijk over euthanasie en abortus wordt gedaan. Dat de politiek zegt: dat moet kunnen. De mensen die daar anders over denken, zijn in de minderheid.

„Ik realiseer me dat zoiets hoort bij de vrijheid van Nederland. Alles kan en mag hier. Ik mag naar de kerk gaan, andere mensen mogen zeggen wat ze willen. Vrijheid heeft twee kanten. Het klinkt cliché, maar het is wel zo.

„Gelukkig zijn, dat vind ik heel belangrijk. Ik wil elke dag iets nieuws leren in mijn leven. En ik wil veel reizen. IJsland en Israël staan hoog op mijn lijstje. Als ik echt ver naar de toekomst kijk, wil ik trouwen en kinderen krijgen.

„Ik zou ook een plaats in Gods koninkrijk willen, om mensen over God te vertellen. In de kerk bijvoorbeeld, of ergens anders. Als juf kan ik daar waarschijnlijk een mooie rol in spelen.”