‘Ik werd lager ingeschat door mijn huidskleur’

‘Psychologie is mijn passie. Ik vind het interessant wat er in iemands hoofd omgaat. Wat er gebeurt als iemand bijvoorbeeld een psychose krijgt en stemmen hoort. Als ik mensen op straat zie lopen denk ik vaak: wat zou die persoon denken, hoe zou zijn leven zijn?

„Ik studeer zorg en welzijn aan het roc in Leeuwarden. Ik kreeg het advies om niveau 3 te doen. Maar ik stond erop dat ik niveau 4 kreeg. Dat is gelukt. Ik denk dat ik lager werd ingeschat omdat ik een donkere huidskleur heb. Mensen denken dat je minder passie hebt. Maar ik heb Cambridge Engels gehaald, ik had een 7 voor Nederlands en spreek ABN.

Stresskip

Ik kom heel rustig over, maar in mijn hoofd ben ik vaak druk. Om rustig te worden fotografeer ik. In het Leeuwarder bos heb je een verlaten plek op een verhoging, waar oude grafstenen liggen. Daar kom ik vaak. Ik fotografeer landschappen, bomen, bloemen, gebouwen, vooral oude. Die hebben meer karakter. Soms sta ik vijf minuten te kijken, voordat ik een foto maak. Ik teken ook. Vooral gezichtsuitdrukkingen interesseren me. En ogen vind ik mooi.

„Ik ben best een stresskip. Ik ben vastberaden en wil dat alles lukt. Na mijn mbo-studie wil ik een half jaar werken en dan een wereldreis maken. Ik wil andere landen en culturen leren kennen. Bungeejumpen, skydiven en diepzeeduiken. Je leeft maar één keer.

Aap

„Mijn moeder komt van Curaçao en mijn vader van Sint Maarten. Ik ben geboren in Groningen en woon bijna mijn hele leven in Nederland, maar je blijft voor veel mensen anders. Vroeger ben ik wel gepest om mijn huidskleur. Op de lagere school noemde een moeder van de tussenschoolse opvang mij een keer ‘aap’. Daar was ik kapot van. Nu kan ik er om lachen. Ik was toen onzeker. Nu denk ik: “Ik ben zoals ik ben en ben blij met mijn kleurtje.”

„Mijn vriend is een echte Fries en woont in een dorp. Zijn ouders vonden het geweldig dat hij een donkere vriendin had. Zijn moeder zei: ‘Wat heb jij mooie donkere kijkers.’

„Zelf heb ik niet zo veel zorgen, maar de wereld is een ramp. Kijk naar IS, de slavernij in Libië en Trump. Er is nog veel haat tegenover de LHBT-community. Ik ken mensen die homo en bi zijn en ik vind het super dat ze zichzelf durven te zijn. Diversiteit maakt de wereld mooier. Ik hou niet van basic.” [KdM]