‘Ik vind het leuk om mezelf te pushen’

‘Dit is het vierde jaar dat ik basketbal. Eerder heb ik op voetbal, badminton en volleybal gezeten, maar dat was meer voor de gezelligheid.

„Bij mijn eerste basketbalclub in Hoofddorp kwam ik in een team van bijna alleen beginners, dat meteen ongeslagen kampioen werd. Toen werd ik gevraagd bij een club in Osdorp. Daar voelde ik me niet op mijn gemak, maar ik merkte daardoor dat ik gewild was op een hoger niveau.

Veel trainen

Uball in Utrecht sloeg wel aan. Sindsdien zit ik in Utrecht op school, een uurtje reizen ongeveer. Het is heel erg een combinatie school-sport, dat vond ik wel fijn. Je kunt veel uren trainen en school wordt niet de dupe.

„Maar dit seizoen speel ik toch weer bij mijn oude club in Hoofddorp. Ik wilde meer vrije tijd. Ik trainde 17 uur per week, plus dan nog de wedstrijd. Ik had maar één dag in het weekend vrij voor vrienden, vriendinnetje, werken. Daarnaast zit ik in mijn examenjaar dus ik moet iets meer aan school kunnen doen. Ik train nu 4,5 à 5 uur per week. Het bevalt erg. De jongens van dit team zijn stuk voor stuk goede basketballers, en daarnaast hebben we heel veel lol met elkaar.

„Eén jongen van school zit nu in Woodstock, VS. Die wilde altijd al in de VS spelen. Ik heb dat nooit gehad, ik zie basketbal als hobby. Ik vind het leuk om mezelf te pushen, het beste uit mezelf te halen. Op dit moment vind ik iets anders belangrijker, maar dat zou weer kunnen veranderen. Misschien zeg ik na dit jaar: ik wil toch weer hogerop.

Biertje

„Ik werk een paar uur per week als pizzabakker. Soms drink ik een biertje. Alleen als mijn ouders het oké vinden en ik de volgende dag geen wedstrijd heb en niet moet werken.

„Wat ik na de havo wil doen weet ik nog niet zeker. Géén tussenjaar. Dat willen mijn ouders ook niet. Die kennen mij, dat ga ik heel fijn vinden. Uiteindelijk zit ik met alleen een havodiploma, word ik vakkenvuller.

„Ik ben bij de de academie voor lichamelijke opvoeding wezen kijken. Daar was ik wel heel positief over. Forensisch onderzoek lijkt me ook een mooi vak. Je bent het laatste oordeel tussen schuldig en onschuldig. Maar het is een lastige studie met een zware selectie. Ik weet niet of dat nou slim is.

„Ik denk dat onze generatie óf iets moet veranderen, óf daadwerkelijk in de problemen komt. Klimaat, oorlogen… Ik denk dat mensen steeds raardere dingen gaan doen. Als je kijkt naar Trump of Noord-Korea – jongens wat doen jullie allemaal moeilijk. Mensen gunnen elkaar steeds minder, waardoor ze steeds minder goed voor elkaar zijn.”