‘Ik lig nooit wakker over de toekomst’

‘Achttien is voor mij een mijlpaal. Ik zie mezelf nog niet als volwassen. Als ik slaag, blijf ik thuis wonen. Ik heb het daar heel goed. Ik neem eerst een tussenjaar, dan kan ik wiskunde B inhalen, dat heb ik nodig als ik bouwkunde wil studeren. Daarnaast kan ik bij de slager blijven werken. Mijn collega’s daar – sommigen werken fulltime – zie ik als vrienden. Ze plagen me weleens als ik iets onhandigs doe: ‘hé, domme vwo’er!’

„Sinds vijf jaar zit ik op rugby. Ik heb ook gehockeyd, maar rugby vind ik leuker. Het is hard, maar heel gecontroleerd. Naast rugby doe ik een paar keer per week krachttraining in de sportschool. Niet om breder te worden, maar omdat ik als verdediger wat sterker zou mogen zijn.

„Ik denk nooit na over wat ik over tien jaar doe, het kan nog alle kanten op. Er is niets dat me heel erg bezighoudt, behalve school en wanneer ik mijn vriendin weer zie. We zijn al twee jaar samen. Sommige mensen zeggen: hoe ga je dat doen als je studeert en als zij naar Groningen gaat en jij naar Delft. Maar daar denk ik liever niet aan.

Transhumanisme

„Mijn profielwerkstuk ging over de invloed van innovaties op de mens, zoals het transhumanisme. Als je leest dat we steeds meer op robots gaan lijken, of dat je in de toekomst je brein kunt downloaden, is dat wel angstaanjagend. Maar eerlijk gezegd lig ik nooit wakker over de toekomst.

„Mijn moeder is jurist, mijn vader heeft een vastgoedbedrijf. Ik weet dat vwo bovengemiddeld is en ik besef dat ik bevoorrecht bent. Ik ken ook mensen die in nog veel grotere huizen wonen, maar of het daar gezellig is, weet je niet. Als ik moet kiezen tussen heel slim of heel rijk zijn, kies ik voor slim. Dan kan ik altijd nog goed verdienen. Niet dat ik per se miljonair wil worden, maar ik hoop wel dat ik mijn kinderen later kan geven wat ik van mijn ouders krijg.

„We worden niet extreem verwend. Ik heb een refurbished iPhone en de laptop van mijn broer. En als ik na mijn examen naar Cherso ga, betaal ik de helft zelf, van het geld dat ik bij de slager verdien. Daar verheug ik me dit jaar nog het meest op: na mijn examen met een club vrienden naar Chersonissos.