‘Het lijkt me grappig me aan een olieplatform te ketenen’

‘Tegen mijn vader zei ik dat ik na het eindexamen een tussenjaar wilde nemen. Hij antwoordde: ‘Als je maar niet iedere dag op de bank zit.’ ‘Pap’, zei ik, ‘wanneer heb je mij voor het laatst op de bank zien zitten?’

„Ik ben nogal bezig met andere dingen, naast school. Ik heb twee baantjes en voetbal drie keer in de week. Ik zit in de leerlingenraad en ben het jongste actieve lid van Milieudefensie. We vergaderen een keer per maand en dan koken we samen veganistisch. Vét lekker.

Actuele wereldproblemen

„Op school ligt de focus op de verkeerde dingen, vind ik. We leren van alles over de Franse taal en over scheikundige processen. Dingen waar je in het echte leven weinig aan hebt. Waarom gaat het niet over de actuele wereldproblemen? Waarom leren we niets over klimaatverandering en de slavenhandel in Libië? Wij zijn de generatie die de problemen straks moeten oplossen. Maar als we er zo weinig over leren, hoe kan dan van ons worden verwacht dat we iets veranderen?

„Ik verdoe mijn tijd op school. Andere activiteiten vind ik veel belangrijker: lezingen bijwonen over klimaatverandering, in gesprek gaan met de wethouder over onderwijsvernieuwing. Volgend jaar wil ik stage lopen bij Milieudefensie of Greenpeace. Of ik me zou laten vastketenen aan een olieplatform? Ja, lijkt me best grappig.”

„Mijn vrienden zijn met zulke dingen niet echt bezig. Dat geeft ook niet. Waar het om gaat: ze steunen me, net als mijn ouders. Sinds ik thuis heb benadrukt wat de schadelijke gevolgen zijn van de bio-industrie, eten we veel minder vlees.

„Geld verdienen is voor mij geen drijfveer. Ik wil me nuttig maken. Zo lang ik maar niet de hele dag achter een scherm op kantoor hoef te zitten. Dat lijkt me zó verstikkend.”