Dode en gewonden bij balloncrash in Egypte

Zeven toeristen raakten gewond toen een heteluchtballon aan de westkant van de historische stad Luxor neerstortte.

De overblijfselen van de ballon na het fatale ongeluk. Foto AFP/Stringer

Een Zuid-Afrikaanse toeriste is vrijdagochtend in Egypte omgekomen toen de heteluchtballon die haar vervoerde, neerstortte. Zeven andere toeristen raakten daarbij gewond, meldt persbureau AP.

Het ongeluk gebeurde aan de westkant van de historische stad Luxor in het zuiden van Egypte. De ballon had twintig toeristen van verschillende nationaliteiten aan boord toen hij neerstortte door de harde wind. Het ministerie van Volksgezondheid gaf geen verdere details over de identiteit van de slachtoffers.

De Egyptische meteorologische dienst had eerder op de dag gewaarschuwd voor harde wind. Andere heteluchtballonnen, die rond dezelfde tijd waren opgestegen, konden veilig landen.

Regelmatig ongelukken met ballonvaarten

Ongelukken met heteluchtballonnen zijn in de buurt van Luxor, dat bekendstaat om zijn oude tempels en tombes, vaker voorgekomen. In 2016 schortte Egypte ballonvaarten tijdelijk op nadat 22 Chinese toeristen gewondraakten bij een crash. In 2013 kwamen negentien toeristen om het leven toen een heteluchtballon boven de stad in brand vloog en explodeerde.

De regels zijn de afgelopen jaren strenger geworden: zo mogen ballonvaarten niet hoger dan tweeduizend meter komen.

    • Anouk Eigenraam