‘Bij het uitgaan probeer ik wat meer te betalen’

‘Ik programmeer al sinds mijn negende. Mijn vader leerde me de programmeertaal Basic. In het begin legde hij mij alles uit, een half jaar later was het andersom. Ik maak het liefst de backend van een site. Dat is de achterkant, die een bezoeker niet ziet.

„Sinds anderhalf jaar sta ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik werk sindsdien ook aan grotere projecten. Zo maakte ik bijvoorbeeld een dashboard voor ING, waarin het bedrijf informatie kan bijhouden. Ik ben er best trots op dat dat nu echt gebruikt wordt. Van ieder project leer ik veel, bijvoorbeeld dat je van tevoren goede afspraken moet maken.”

Systeem voor tandartsen

„Met twee vrienden uit Groningen denk ik na over een nieuw bedrijf. Misschien kunnen we iets voor tandartsen betekenen. Ik had jarenlang een beugel en merkte dat de orthodontist met een heel slecht, lelijk systeem werkt.

„Ik verdien een stuk meer dan leeftijdgenoten die bij de supermarkt werken. Daar sta ik vaak bij stil; bij het uitgaan probeer ik wat meer te betalen. Ik vind programmeren leuk werk, ik zou het voor de helft van het geld ook doen. Ik hoef er niet van te leven, dus kan bijna alles zelf houden.

Bitcoin

„Ik zit op het gymnasium in Alkmaar. In het begin ging niemand van school mee naar mijn huis in Den Helder – daar heb ik een tijd lang erg mee gezeten. Volgend jaar ga ik in Delft technische wiskunde studeren. Het lijkt me fijn de controle over mijn eigen leven te hebben. Ik kijk ernaar uit om op kamers te gaan.

„Ik zou een auto kunnen kopen als ik dat wil, ik koop ook steeds duurdere kleding. Maar dan denk ik: waarom eigenlijk? Het geld dat ik in bitcoin geïnvesteerd heb, gebruik ik niet. Over een paar jaar kan het tien keer zoveel waard zijn. Of het is weg, maar dan heb ik er wel veel van geleerd.”