aandelenhausse

Beurzen blijven records breken

De belangrijkste Amerikaanse beursindex Dow Jones brak donderdag voor de eerste keer ooit door de grens van 25.000 punten. Eerder deze week braken ook de S&P 500 en de Nasdaq records en ook in Europa staan veel beursindices op hun hoogste punt ooit, al is de Nederlandse AEX nog niet terug op het niveau van de records rond het jaar 2000.

Met hun stijgingen zetten de aandelenbeurzen hun historische koerswinsten van de laatste maanden voort. 2017 was een uitzonderlijk succesvol handelsjaar met op veel indices een rendement van zo’n 20 procent, en ook in de eerste dagen van 2018 duurt dat feest voort. De stijging van donderdag kwam met name door gunstige data over banen in de Verenigde Staten. Vrijdag worden meer optimistische economische cijfers verwacht.

De Amerikaanse president Donald Trump wijst regelmatig op de uitzonderlijke koerswinsten als bewijs voor het succes van zijn economische agenda, die onder meer bestaat uit belastingverlagingen en minder regels voor bedrijven. Hij zei eerder deze week over de naderende grens van 25.000 punten: „Weinig mensen hielden dit voor mogelijk, zo vroeg al tijdens mijn regeerperiode.”

    • Wouter van Noort