Profiel

Tamino, een bezwerende stem die smacht en dwingt

Pop Met zijn weemoedige, duistere muziek is Tamino de nieuwe belofte van België.

Nog maar één EP heeft hij uit en nu al kan hij tot de meest beloftevolle zangers van België gerekend worden. Tamino, voluit Tamino-Amir Moharam Fourad, heeft het niet van een vreemde. Zijn grootvader Moharam Fourad was een gevierd zanger in Egypte en de rest van de Arabische wereld. Zijn Belgische moeder onderwees hem in de schoonheid van opera en theater, voordat Tamino tijdelijk van Antwerpen naar Amsterdam verhuisde voor een studie aan het Conservatorium. Veel viel er niet voor hem te leren: zijn eerste single ‘Habibi’ sloeg meteen aan en de opvolger ‘Cigar’ werd vorig jaar een van de meest beluisterde tracks van een nieuwe Belgische artiest.

Zijn muziek is weemoedig en duister, met hier en daar een bezwerende stembuiging die neigt naar de Arabische toonladder. Tamino (21) heeft aan minimale middelen genoeg. Live speelt hij sommige van zijn nummers met alleen een zacht getokkelde elektrische gitaar. Samen met coproducer Tom Pintens maakte hij de EP Tamino tot een wonder van eenvoud, in vijf nummers die zijn smachtende en soms ook dwingende stem van een passende begeleiding voorzien.

In zijn teksten, die hij liever niet te veel becommentarieert om hun poëtisch mysterie in stand te houden, durft Tamino zich kwetsbaar op te stellen. ‘Light is burning / as I am yearning’ is de oersimpele hookline van het uit het diepst van zijn ziel gegrepen ‘Habibi’. Bij een uitverkocht concert in de Amsterdamse club Bitterzoet kreeg hij er onlangs de hele zaal mee stil. Tamino dwingt concentratie af met muziek die geen lichtvoetig geroezemoes verdraagt. ‘Cigar’ is zijn weergave van de zoektocht naar levensvreugde, die soms niet over rozen gaat. Het nummer werd geïnspireerd door een bezoek aan het Van Gogh Museum, waar hij werd gegrepen door het schilderij van een skelet met een brandende sigaret tussen de tanden. „Die heeft geen spijt van de dingen die hem in het leven zijn overkomen”, dacht Tamino er onwillekeurig bij.

Aan podiumervaring heeft hij inmiddels geen gebrek na optredens op Rock Werchter, Pukkelpop, de Lokerse Feesten en een uitverkocht Ancienne Belgique in Brussel. Zijn warme band met Nederland brengt hem op 18 januari naar Eurosonic en in april naar Nijmegen en Utrecht. Down The Rabbit Hole is een van de vele festivals waar hij zijn magisch ritueel van vocale bevlogenheid zal opvoeren. Een nieuwe single staat op stapel en een volwaardig debuutalbum verschijnt in het najaar. In 2018 verwacht Tamino uit zijn schulp te kruipen. In zijn Amsterdamse studieperiode was hij „die stille Belg” en terug in Antwerpen vonden ze hem „gekke opgewekte Tamino”. Die twee bij elkaar maken een popster in wording.