Schrijver Aharon Appelfeld (85) overleden

De Israëlische auteur schreef 47 boeken en was onder andere finalist voor de Man Booker Prize in 2013.

Aharon Appelfeld in 2014.
Aharon Appelfeld in 2014. Foto Jwh / Wikimedia Commons

De Israëlische schrijver Aharon Appelfeld is donderdag overleden. Dat meldt persbureau Reuters. De 85-jarige overlevende van de Holocaust geldt als een van Israëls meest productieve en wijdvertaalde auteurs.

Appelfeld werd in 1932 geboren in Roemenië. Als kind maakte hij de Tweede Wereldoorlog mee; hij werd samen met zijn vader gedeporteerd naar een concentratiekamp in Transdnjestrië. Hij wist te ontsnappen en sloot zich aan bij het Rode Leger. In 1946 emigreerde Appelfeld naar het Britse mandaatgebied in Palestina.

In 2005 vertelde Appelfeld over de “psychische noodzaak” die schrijven voor hem was.

De Holocaust was later vast onderwerp van zijn boeken. Hij schreef in het Hebreeuws, 47 boeken in totaal, waarvan er meerdere werden vertaald. In de roman Bloemen der duisternis schreef hij over een 11-jarige onderduiker die door een prostituee werd beschermd tegen de nazi’s. Hij werd voor dat boek onderscheiden met de Independent Foreign Fiction Prize in Londen in 2012. In 2013 was Appelfeld een finalist voor de internationale Man Booker Prize. Andere boeken van zijn hand zijn Badenheim 1939 en De man die niet ophield met slapen.

In 2015 vertelde Appelfeld aan de Israëlische krant Haaretz: “Ik ben eigenlijk altijd dat Joodse vluchtelingenkind gebleven, dat net wist te overleven.” Hij laat een vrouw en drie kinderen achter.