Premier Somalië ontslaat drie ministers

Waarschijnlijk heeft het ontslag te maken met de aanhoudende strijd tegen Al-Shabaab. Vorig jaar werd de complete top van het veiligheidsapparaat ontslagen.

Verwoeste auto's en gebouwen na een aanslag van Al-Shabaab in juni 2017 in Mogadishu.
Verwoeste auto's en gebouwen na een aanslag van Al-Shabaab in juni 2017 in Mogadishu. Foto Said Yusuf Warsame/EPA

De Somalische premier Hassan Ali Khaire heeft donderdag drie ministers ontslagen en gelijk vervangers aangesteld. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van het Somalische ministerie van Informatie. Het gaat om de ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Handel.

Wat de precieze aanleiding voor het ontslag is, is onduidelijk. Waarschijnlijk is volgens Reuters wel dat het te maken heeft met het niet onder controle kunnen krijgen van Al-Shabaab, een groep islamitische extremisten die het land teistert met aanslagen. De regering van Somalië krijgt daar veel kritiek op. Volgens een verklaring van de Somalische regering bestond er een “grote behoefte” om nieuwe ministers te benoemen.

In het laatste jaar zijn er meerdere ministers en hoge functionarissen ontslagen. Vorig jaar werden bijvoorbeeld de minister van Defensie, de hoogste baas van het leger, het hoofd van nationale veiligheid en de chef van de politie de wacht aangezegd. Dat gebeurde in verband met de strijd tegen Al-Shabaab.

Die laatste twee functies zijn nog niet ingevuld. Ze kwamen vrij na de grootste aanslag op Somalische en Afrikaanse bodem ooit. In Mogadishu vielen 512 doden door een bomaanslag in een drukke winkelstraat met een vrachtwagen.

Lees ook dit stuk, waarin we acht vragen beantwoorden over de Somalische regering en de strijd tegen Al-Shabaab

Al-Shabaab binnen twee jaar verslaan

In 2009 veroverde Al-Shabaab grote delen van Somalië, waaronder Mogadishu. Daarna werd de terreurgroep teruggedrongen, met behulp van een internationale coalitie. Vooral met aanslagen laat Al-Shabaab regelmatig zien dat het nog niet verslagen is.

De Somalische president Mohamed Abdullahi Farmajo kondigde bij zijn aantreden begin 2017 aan Al-Shabaab binnen twee jaar te willen verslaan. De centrale regering die hij ging leiden en het veiligheidsapparaat zijn echter zwak. Er worden onder meer door de VS miljoenen in gestoken om de Somalische regering te versterken.

    • Joram Bolle