Oud-topstrateeg Bannon haalt fel uit naar Trump

Rusland-affaire

Steve Bannon beschuldigt Trumps entourage van verraad. De president zegt dat Bannon „niets bijdroeg” aan zijn verkiezingszege.

De eens zo innige relatie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn topstrateeg Steve Bannon is woensdag verder bekoeld. Bannon beschuldigt Trumps entourage volgens de Britse krant The Guardian en New York Magazine in een binnenkort te verschijnen boek van verraad. Twistpunt is een omstreden ontmoeting die het campagneteam van Trump in verkiezingstijd had met een Russische advocate. Bannon noemt die ontmoeting „niet-vaderlandslievend” en „foute boel”. Trump stelt in een reactie dat zijn voormalige rechterhand „niet alleen zijn baan maar ook zijn verstand verloor”.

De voornaamste steen des aanstoots is een omstreden afspraak tussen onder meer Donald Jr., de zoon van de Amerikaanse president, en Natalia Veselnitskaja in juni 2016 in de Trump Tower. De advocate bood het campagneteam belastende informatie aan over Trumps tegenstrever Hillary Clinton. Trump Jr. verklaarde wel oren te hebben naar die informatie.

Veselnitskaja staat echter bekend als een Kremlin-insider en is huisadvocaat van enkele officials uit de entourage van president Poetin. De ontmoeting is nu een van de aanknopingspunten in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de banden tussen Rusland en het team rond Trump. Bannon was toen nog niet betrokken bij de campagne.

„De drie belangrijkste leden van het campagneteam dachten dat het een goed idee was om een vertegenwoordiger van een buitenlandse regering te ontmoeten in de Trump Tower zonder de aanwezigheid van advocaten”, zegt Bannon in het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House van auteur Michael Wolff. „Zelfs als je denkt dat dat niet verraad, niet-vaderlandslievend of foute boel is, en volgens mij is het dat allemaal, dan nog moet je meteen de FBI bellen.”

Bannon was een van de spilfiguren in de laatste maanden van de presidentscampagne van Trump. Kort na diens inauguratie werd de voormalig hoofdredacteur van de rechtse website Breitbart benoemd tot topadviseur van de president en bovendien tot lid van de Nationale Veiligheidsraad. Nadat hij die laatste positie al na enkele maanden moest opgeven, werd hij in augustus 2017 uit het Witte Huis gezet. Frappant is dat hij volgens The Guardian het interview nog voor zijn ontslag gaf.

Trump sloeg woensdag meteen terug met een verklaring waarin hij stelt dat Bannon „niets heeft bijgedragen” aan zijn verkiezingsoverwinning. „Steve werd een staflid op het moment dat ik de nominatie al binnen had door zeventien zeer talentvolle kandidaten te verslaan.”

Bannon had volgens Trump ook nauwelijks invloed op zijn beleid als president. „Steve had daarentegen alles te maken met het verlies van de Senaatszetel in Alabama die al dertig jaar in handen was van de Republikeinen.” Ook maakt Bannon zich volgens Trump „veel belangrijker dan hij in werkelijkheid was”. „Het enige wat hij in het Witte Huis deed was het lekken van valse informatie naar de media.”

    • Jorg Leijten