Macron wil strenger optreden tegen nepnieuws in campagnetijd

Frankrijk komt met wetgeving waarmee in verkiezingstijd het verspreiden van nepnieuws teruggedrongen moet kunnen worden. Tijdens een nieuwjaarsontvangst in het Élysée zei president Emmanuel Macron woensdag dat zijn regering al „in de komende weken” een uitgewerkte wettekst presenteert.

Om „de democratie te beschermen” zal het mogelijk worden in campagnetijd via een kort geding af te dwingen dat nepinformatie „verwijderd wordt, de site uit de lucht gaat, de gebruikersaccount gesloten wordt of de toegang tot de site geblokkeerd wordt”, zei Macron. Hoe bepaald gaat worden wat klopt en wat niet, zei hij er niet bij.

Macron zelf was afgelopen jaar regelmatig het slachtoffer van fake news, vaak verspreid door de door het Kremlin gefinancierde media RT en Sputnik. Hij zou een geheime relatie met een man hebben en vlak voor de tweede kiesronde in mei dook een bericht op over een vermeende offshorerekening op de Bahama’s. Met de Russische president Vladimir Poetin aan zijn zijde, haalde Macron kort na zijn aantreden fel uit tegen de „leugenachtige propaganda-organen” RT en Sputnik.

In Frankrijk gelden bij verkiezingen strenge regels die media ondermeer verplichten alle kandidaten precies even lang aan het woord te laten. Macron wil dat toezichthouder CSA ook buitenlandse zenders gaat controleren „om te strijden tegen elke poging tot destabilisatie door televisiediensten die door buitenlandse staten gecontroleerd of beïnvloed worden”. Sinds december heeft RT ook een Frans tv-station.