Brieven

Elite

De samenleving heeft een elite nodig

Foto ANP

Er moet me wat van het hart; mijn vertrouwen in de instituties en ‘de elite’. Ik las de column van Petra de Koning waarin zij stelt dat elite geen elite meer wil zijn (Wie denkt nog aan de gewone elite?, 28/12). Maar instituties en elite zijn in een samenleving broodnodig; om besluiten te forceren, om voorbeeldgedrag te tonen, om boven individueel belang uit te stijgen. Kijken we naar Camiel Eurlings en de Brunssumse wethouder Palmen, dan vallen de schellen je van de ogen. Ze willen hun baan behouden en tonen minachting voor bijna alles. In Brunssum gaat de burgemeester weg, de minister zit met haar handen in haar haar, maar Palmen trekt een grote middelvinger naar alles en iedereen. En Eurlings? Die stelt eerst dat hij het slachtoffer is van de media en als hij daarmee hoon kweekt, gaat hij op zijn knieën en prevelt excuses in de hoop om aan te kunnen blijven. En het lijkt erop dat beiden kunnen blijven zitten. Wat voor samenleving hebben wij dan? Ik hecht aan elite. Mensen die staan voor hun zaak, en zijn af te rekenen op hun verantwoordelijkheid. Voor deze mensen zich beschikbaar stelden hadden ze zich moeten realiseren dat een baan op dit niveau niet alleen lusten kent, maar ook lasten. En dat je je hebt te gedragen, juist aan de top! Want waar blijven we als samenleving als dit gedrag wordt getolereerd? Dat is dan het goede voorbeeld waar de samenleving zich aan gaat spiegelen, en zich ook naar gaat gedragen.