Witwassen

Rabobank verwacht boete van 310 miljoen in VS

Een Amerikaanse dochterafdeling van Rabobank heeft omgerekend 310 miljoen euro gereserveerd voor een boete die het bedrijf komend jaar waarschijnlijk krijgt. Dat heeft Rabobank dinsdag bekendgemaakt.

De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken Rabo-dochter RNA al sinds 2013 vanwege mogelijke witwaspraktijken. Rabobank verwacht dat het onderzoek resulteert in een schikking.

Mexicaanse drugsbazen zouden filialen van het Californische RNA hebben gebruikt om geld wit te wassen. Drugskartels stortten hun in Mexico verkregen criminele contanten op rekeningen bij de Rabobank. Later werd het geld, witgewassen en al, in gepantserde wagens teruggereden over de grens.

Banken zijn in de VS wettelijk verplicht verdachte transacties van contant geld te melden. In de toekomstige schikking gaat Rabobank naar eigen zeggen toegeven dat een aantal werknemers heeft verzuimd verdachte activiteiten door te geven aan de Amerikaanse bankenwaakhond OCC.

De Amerikaanse justitie zou ook over bewijs beschikken dat Rabo-medewerkers actief de interne controle van transacties hebben tegengewerkt.

In 2013 schikte Rabobank door 775 miljoen euro te betalen ter afwikkeling van het zogeheten Liborschandaal. (NRC)