Toezichthouder: Refresco en Cott te machtig in VK

De twee bedrijven willen de grootste bottelarij ter wereld vormen, maar dan moet eerst de sapproductie in Engeland anders.

Een Refresco-fabriek in Bodegraven.
Een Refresco-fabriek in Bodegraven. Foto Bas Czerwinski / ANP

Door de overname van Cott door het Rotterdamse bedrijf Refresco dreigt de concurrentie op de Britse sapmarkt in gevaar te komen. Dat is gebleken uit een eerste onderzoek door de Britse mededingingsautoriteit CMA. In het Verenigd Koninkrijk houden maar drie partijen zich bezig met het bottelen van sap met een methode waardoor het ongekoeld en zonder conserveringsmiddelen verkocht kan worden. Een van die bedrijven is Refresco, een ander Cott.

De overname levert het grootste bottelbedrijf ter wereld op. De bedrijven vullen per jaar zo’n 12 miljard liter frisdrank en water af. Met de overname, die bekendgemaakt werd in juli vorig jaar, was omgerekend 1,1 miljard euro gemoeid.

De toezichthouder ziet voor het grootste deel van de activiteiten geen bezwaren omdat de twee bedrijven een divers frisdrankaanbod produceren. Op de sapmarkt dreigt het fusiebedrijf echter te veel macht te krijgen, vindt de CMA. Dat kan voor de consument leiden tot hogere prijzen of lagere kwaliteit.

Productie

Hoeveel sap en sapdrankjes de twee bedrijven in Engeland bottelen, wil Refresco niet zeggen. Uit het jaarverslag over 2016 blijkt dat het zogenoemde aseptisch afvullen van petflessen goed is voor ruim een kwart van het totale volume van Refresco, maar die productie vindt niet alleen in het Verenigd Koninkrijk plaats. Cijfers over de volumes van Cott zijn niet bekend.

De bezwaren van de CMA zullen voor de overname geen onoverkomelijk probleem worden, verwacht analist Alan Vandenberghe van KBC Invest. “Het gaat over één specifieke productcategorie. Ik denk dat ze daar wel een oplossing voor kunnen vinden.” Daarbij denkt Vandenberghe aan het afstoten van een deel van de Britse activiteiten aan een andere partij. “Ik denk wel dat het een beetje een tegenslag is in die zin dat ze hadden gehoopt dat er bij de overname geen kwesties zouden opspelen. Nu is er ineens toch iets.”

Refresco wil nog niet inhoudelijk op de resultaten van het CMA-onderzoek reageren. Het bedrijf zegt eerst de details nader te willen bestuderen. Wel laat het bedrijf weten dat de fusie hierdoor niet in gevaar komt: “We zullen nu natuurlijk samenwerken met de CMA en werken aan het afronden van de overname.”

    • Bastiaan Nagtegaal