NRC checkt:‘2017 was met afstand slechtste kalenderjaar voor sc Heerenveen’

Dat schreef de Leeuwarder Courant.

Foto Henk Jan Dijks/ANP

De aanleiding

Deze maand gaan de leiding van sc Heerenveen en trainer Jurgen Streppel om de tafel om te praten over zijn aflopende contract. Afgelopen week maakte de Leeuwarder Courant halverwege de voetbalcompetitie de balans op voor de trainer – bezig aan zijn tweede seizoen bij Heerenveen. Onder de kop ‘Streppel brengt te weinig’ schrijft de krant dat een langer verblijf van de trainer uitgesloten lijkt.

De Leeuwarder Courant noemt 2017 zelfs „met afstand het slechtste kalenderjaar ooit in de eredivisie” voor de club. „Heerenveen presteert, bekeken over het kalenderjaar 2017, onder zijn leiding als een degradatiekandidaat.”

Maar de club staat momenteel negende, met drie punten minder dan de nummer 7 – een plek die aan het eind van het seizoen recht zou geven op een plek in de play-offs, de doelstelling van Heerenveen. Was 2017 echt het slechtste jaar in de eredivisie voor Heerenveen? We checken het.

En, klopt het?

In de eerste helft van dit seizoen haalde sc Heerenveen 23 punten. In de tweede seizoenshelft van het vorig seizoen haalde de club 14 punten – de club eindigde toen als negende in de eredivisie. Bij elkaar zijn dat over het kalenderjaar 2017 37 punten.

We duiken de geschiedenisboeken in. Sc Heerenveen speelt sinds het seizoen 93/94 onafgebroken in de eredivisie. In het seizoen 90/91 speelde de club ook één jaar in de eredivisie. We nemen alleen de kalenderjaren mee toen Heerenveen het hele jaar in de eredivisie speelde. Dat zijn – afgezien van 2017 – 23 jaar. In al die jaren haalde Heerenveen nooit zo weinig als 37 punten. Alleen 1994 – het eerste volledige jaar dat de club in de eredivisie speelde – is het aantal punten vergelijkbaar: 43 punten.

Gemiddeld haalde de club in de 23 jaar vóór 2017 ongeveer 53 punten per kalenderjaar – met hoge uitschieters in 2001, 2004 en 2005 (alle drie 60 punten) en 2011 (61 punten). 2017 is dus niet alleen het slechtste kalenderjaar voor Heerenveen in de eredivisie, de club heeft ook veel minder punten dan ze gebruikelijk in een jaar halen.

Maar dat ligt niet zozeer aan dit lopende seizoen. Heerenveen haalde tot nu toe 23 punten. Gemiddeld had de ploeg de afgelopen 23 jaar na een eerste seizoenshelft 27 punten.

Het verschil zit vooral in het begin van 2017, de tweede seizoenshelft van 2016/2017 – toen Heerenveen negende werd in de eredivisie. In die seizoenshelft verzamelde Heerenveen 14 punten. Gemiddeld haalde Heerenveen in de afgelopen 23 jaar ongeveer 25 punten in een tweede seizoenshelft.

In de analyse schreef de Leeuwarder Courant ook dat Heerenveen het afgelopen kalenderjaar presteerde als een degradatiekandidaat. Maar met 37 punten in een jaar zijn ze eerder een grijze middenmoter. De onderste vijf ploegen in de eredivisie haalden de afgelopen tien jaar gemiddeld 30 punten per seizoen. Geen enkel team had de afgelopen tien jaar meer dan 35 punten toen het degradatie-playoffs moest spelen.

Conclusie

Voor sc Heerenveen was 2017 inderdaad het slechtste kalenderjaar sinds de club in de eredivisie speelt. De club haalde 37 punten – gemiddeld haalt de club in een jaar ongeveer 53 punten. Met 37 punten zou Heerenveen desondanks net geen degradatiekandidaat zijn, eerder een grijze middenmoter. We beoordelen de bewering als waar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt
    • Diederik Huffels