Ministerie van Justitie

Polen publiceert database met namen 786 zedendelinquenten

Het Poolse ministerie van Justitie heeft een database met de namen van 768 zedendelinquenten gepubliceerd. Op de website van het ministerie zijn twee versies van de database te vinden: in de openbare versie staan de zedendelinquenten met hun foto, naam, nationaliteit, geboortedatum, geboorteplaats, en de daad waarvoor ze veroordeeld zijn. De database bevat volgens het ministerie grotendeels „pedofielen” die kinderen onder de vijftien hebben misbruikt. In de gesloten versie, die geraadpleegd kan worden door onder meer justitiële instellingen en scholen, staat ook informatie zoals woonadressen. Hierin staan 2.614 namen, die deels overlappen met het openbare register. Het ministerie vindt dat „het recht op kinderbescherming zwaarder telt dan het recht op privacy van daders”. (NRC)

    • Anouk Eigenraam