‘Mijn lanceerknop is groter’

Tweet van Trump President Trump maakt zijn collega Kim Jong-un belachelijk op Twitter. Beide Korea’s herstelden hun diplomatieke hotline.

Zuid-Korea legt voor het eerst sinds 2013 weer contact met Noord-Korea. Foto Intellitune

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdagnacht gereageerd op de uitspraak van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat ‘de nucleaire knop te allen tijden op zijn bureau’ staat. Via Twitter liet Trump weten dat zijn lanceerknop ‘veel groter en krachtiger is dan die van Kim’. En dat zíjn knop werkt, in tegenstelling tot die van Kim.

Intussen neemt de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea af. Beide landen hadden al besloten tot een gesprek over Noord-Koreaanse deelname aan de Winterspelen in Pyeongchang en woensdagochtend is de ‘hotline’ hersteld. Via deze directe telefoon- en faxverbinding worden diplomatieke banden onderhouden, bijvoorbeeld om bij oplopende spanningen vergissingen te voorkomen.

De verbinding is sinds militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea in 2013 niet meer gebruikt. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap is de lijn nooit letterlijk afgesloten, maar nam het buurland de telefoon gewoon niet meer op.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording meldde woensdagochtend dat het eerste telefonische contact weer is gelegd in het grensplaatsje Panmunjom. Dit was in eerste instantie om de lijn te testen.

Een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in noemde het herstel van de lijn een „zeer belangrijke” stap, die ervoor zorgt dat „communicatie op ieder moment mogelijk is”.

De Zuid-Koreaanse regering benadrukt dat het aanbod om besprekingen te beginnen met het buurland plaatsvindt in nauw overleg overleg met Washington.

    • Floor Bouma