Jaarwisseling

Vuurwerkslachtoffer Swifterbant stak een illegale mortier af

De 39-jarige man uit Swifterbant die zaterdag overleed door vuurwerk stak een mortier af. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. Het zware, illegale vuurwerk ontplofte vrijwel onmiddellijk. De man was het enige dodelijke vuurwerkslachtoffer in Nederland rond de afgelopen jaarwisseling. Omdat er geen andere personen bij het incident waren betrokkenen, heeft de politie het onderzoek afgesloten. Leden van de Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) zagen deze jaarwisseling over het hele land ruim negentig patiënten met vuurwerkletsel, onder wie veertig kinderen. Ten opzichte van vorig jaar steeg het aantal slachtoffers ruim 30 procent, van 72 naar 95, zegt de NVT. Een oorzaak hiervoor is nog niet vastgesteld. De meeste slachtoffers (65 procent) werden getroffen door eigen vuurwerk. (NRC)

    • Eppo König