Filmoverzicht: Gruwelijke urgentie en de Palestijnse ‘Girls’

Deze week keken de filmrecensenten van NRC onder andere naar ‘You Were Never Really Here’, ‘Billy’, ‘The Leisure Seeker’ en ‘Bar bahar’.

 • ●●●●

  You Were Never Really Here: Psychothriller

  De geest van de beroemde wraakmoordenaar Travis Bickle uit Martin Scorseses Taxi Driver waart door You Were Never Really Here, schreef The Guardian tijdens het Filmfestival Cannes over de nieuwe film van Lynne Ramsay. Maar de Schotse regisseur citeert wel meer filmgeschiedenis; van John Fords The Searchers tot Alfred Hitchcocks Psycho. Het zijn referenties die zelfs als je ze niet herkent verklaren waarom de film zo rijk en gelaagd aanvoelt. Ze putten uit ons culturele onderbewuste. Lees de recensie: Mythische thema’s van wraak en corruptie

  Regie: Lynne Ramsay. Met: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov.

 • ●●●●●

  Billy: Komedie

  De juryleden van de talentshow So You Think You’re Funny, onder wie Paul de Leeuw, vinden het optreden van buikspreker Gerard en zijn pop Billy maar „een gedateerde act”. Een ontdane Gerard valt met zijn pop daarna De Leeuw aan. Tien jaar later trekt het duo volle zalen, waarbij Billy sterallures krijgt. Het leidt tot een identiteitscrisis bij Gerard. Leeft hij in de schaduw van Billy? De situatie wordt onhoudbaar als voetbalvrouw Belinda verliefd wordt op Billy – „Bel me snel, ik word geil van jou” – terwijl Gerard meer ziet in zijn nieuwe buurvrouw Merel, een verpleegster.

  Lees de recensie: Debuut Theo Maassen is een komedie van het ongemak

  Regie: Theo Maassen. Met: Bruno Vanden Broecke, Ellen Parren, Christine de Boer, Ruben van der Meer.

 • ●●●●●

  The Leisure Seeker: Komedie

  In The Leisure Seeker scandeert leraar John (Donald Sutherland) schaterend „USA! No more muslims!” op een Donald Trump-betoging. De alzheimer van de progressieve ex-docent literatuur is ver gevorderd. Echtgenote Ella (Helen Mirren), die terminale kanker heeft, ontvoerde hem eerder om met hun ‘Leisure Seeker’ – een antieke Winnebago-camper – voor de laatste keer op vakantie te gaan in het diepe Zuiden, vrij van betutteling door kinderen en verplegers. Einddoel is het museum van Johns idool, Ernest Hemingway, op Key Largo.

  Lees de recensie: Alzheimer als motor van een doodskomedie

  Regie: Paolo Virzì. Met: Helen Mirren, Donald Sutherland.

 • ●●●●

  A Ciambra: Coming-of-age

  A Ciambra toont een nietsontziende volwassenwording van een jongen die, net zoals zijn schare jongere broertjes, zusjes en neefjes en nichtjes toch al nooit een kind kon zijn.

  Lees de recensie: Zuid-Italië blijkt even hard als Burkina Faso

  Regie: Jonas Carpignano. Met: Pio Amato, Koudous Seihon, Iolanda Amato, Damiano Amato.

 • ●●●●●

  Bar bahar: Drama

  Het swingende debuut Bar bahar (‘In Between’) neemt kijkers mee naar de Palestijnse underground in Tel Aviv. Lees de recensie: Palestijnse ‘Girls’ heeft warm hart

  Regie: Maysaloun Hamoud. Met: Mouna Hawa, Shaden Kanboura, Sana Jammalieh.

 • ●●●●●

  Body Electric: Drama

  Debuterend regisseur Marcelo Caetano legt nadruk op hoe sensueel het leven kan zijn als je erin staat zoals zijn 23-jarige hoofdpersoon Elias. Lees de recensie: Relaxte en sensuele blik op de LGBTQ-scene in São Paulo

  Regie: Marcelo Caetano. Met: Kelner Macêdo, Lucas Andrade, Welket Bungué.

 • ●●●●●

  The Greatest Showman: Biopic

  The Greatest Showman is een luidruchtige musical die ondanks zijn aardige cast in het geheel niet overtuigt. Lees de recensie: P.T. Barnum verdient beter dan ‘The Greatest Showman’

  Regie: Michael Gracey. Met: Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron, Rebecca Ferguson.

  • Len Maessen