De beste reacties op Trump’s ‘grote knop’

Trump reageerde dinsdagnacht op een dreigement van zijn rivaal Kim Jong-un: “Mijn nucleaire knop is veel groter.”

De echte nucleaire knop wordt de "nuclear football" genoemd.
De echte nucleaire knop wordt de "nuclear football" genoemd. Foto Jonathan Ernst/Reuters

Alweer heeft een tweet van Donald Trump een storm van reacties op sociale media veroorzaakt. De Amerikaanse president plaatste dinsdagnacht een tweet waarin hij opschept over zijn “grote en krachtige nucleaire knop”. Hij reageerde op zijn Noord-Koreaanse rivaal Kim Jong-un die tijdens zijn nieuwjaarstoespraak zei “te allen tijde een nucleaire knop op zijn bureau” te hebben.

Maandag werd de eerste grap al gemaakt, toen de makers van Fokke en Sukke de reactie van Trump voorspelden. De tekst van de cartoon was bijna tot op het woord gelijk aan wat Trump een dag later twitterde. De eend en de kanarie zitten in de cartoon van 2 januari achter het presidentiële bureau, met hun handen boven een enorme knop.

Twitter avatar FenS_fans Fokke & Sukke daily F&S hebben tegenmaatregelen genomen (NRC, di, 02-01-18) https://t.co/rX9HW1NyLA #FokSuk https://t.co/sVIPWHlAVW

Grote knop, kleine handen

Nadat Trump daadwerkelijk reageerde door op te scheppen over de grootte van zijn knop, werd “nuclear button” al snel trending op Twitter en barstte het internet los. Deze twitteraar refereert aan het kleine formaat van Trumps handen.

Twitter avatar nick_pants social media pants the button probably just looks bigger by comparison https://t.co/M58GF1DJgh

Ook wordt de uitspraak van Trump veelvuldig vergeleken met de kinderlijke vergelijking van piemels. Zelfs schrijver Stephen King bemoeit zich met de discussie: “Ik denk dat we allemaal wel weten waar het om gaat. Het is een standaard piemel-vergelijkingswedstrijdje. Sad!Acteur Zach Braff mengde zich in de strijd door te zeggen: “Mijn nucleaire knop is klein, maar wel dik.”

Volgens andere sociale media-gebruikers hebben we niets om ons zorgen om te maken. Want wat blijkt: de enige knop op Trumps bureau is een bestelknop voor een blikje cola. “Iedereen wordt nerveus als ik op dit knopje klik”, zou de president tijdens een interview hebben gezegd.

Twitter avatar hunterschwarz Hunter Schwarz From a April 2017 interview with Financial Times: Donald Trump has a button on his desk that summons Diet Coke https://t.co/840mXK7sUg
Twitter avatar JPeterBurger Peter Burger Kim Jong-un: Knop voor kernwapens staat klaar op mijn bureau.
Trump: Mijn knop is de grootste.
Factcheckers: Er is… https://t.co/puqUYItEwK

De échte knop

Trump heeft helemaal geen nucleaire knop. Geen grote en geen kleine. De echte ‘knop’ is een geheimzinnig, zwart koffertje met daarin de nucleaire codes. De zogenoemde nuclear football wordt gedragen door een militair en wijkt nooit van de zijde van de Amerikaanse president.

Lees ook: Zo werkt de ‘rode knop’ van Trump

Wetenschapper George Lakoff vindt de kwestie niet om te lachen. Hij beargumenteert dat Trump een uitgekiende sociale media-strategie heeft. Volgens Lakoff gebruikt de president schreeuwerige tweets om de aandacht van echte conflicten af te leiden. Dit zou hij onder meer hebben gedaan toen hij Meryl Streep openlijk afviel. Volgens Lakoff deed hij dit om aandacht af te leiden van het Russische hackschandaal. Daarnaast zou de verspreiding van Trumps berichten via sociale media hem alleen maar helpen. Je denkt misschien dat je hem ondermijnt, maar door de constante herhaling van Trumps berichten wordt zijn macht alleen maar groter, stelt Lakoff.

Tot slot heeft cabaretier Christopher Lewis een tip voor de president: het gaat er niet om hoe groot die knop is, het gaat erom hoe je hem niet gebruikt.

Twitter avatar hoveringgiraffe Christopher Lewis Someone needs to remind Trump that it’s not the size of your nuclear button that counts, it’s how you avoid using it.