Compositierecht

Muziekuitgever klaagt Spotify aan voor 1,3 miljard

Wixen Music Publishing Inc. eist omgerekend 1,3 miljard euro van de Zweedse muziekstreamingdienst Spotify voor het onrechtmatig gebruik van liedjes van onder meer Tom Petty, Neil Young, Stevie Nicks en The Black Keys. De Amerikaanse uitgever wil per liedje een schadevergoeding van 125 duizend euro. In totaal gaat het om ruim tienduizend liedjes.

Volgens Wixen heeft Spotify verzaakt om de benodigde licenties te verkrijgen om muziek te reproduceren en distribueren. De zaak draait om het compositierecht, dat meestal in handen is van de componist en uitgever van de muziek.

Spotify stelt in een reactie vragen bij de autoriteit van Wixen. De uitgever mag voor de cliënten onderhandelen over licenties, maar dat betekent niet dat hij ook rechtszaken in hun naam mag aanspannen, volgens de dienst.

Spotify heeft wereldwijd 140 miljoen gebruikers, waarvan 50 miljoen gebruikers betalen voor het streamen van muziek. Volgens de meest recente cijfers leed het bedrijf in 2016 nog een operationeel verlies van 349 miljoen euro.

Entertainmentadvocaat Hans Bousie gelooft niet dat het bedrag dat Wixen eist realistisch is. „Het is in de Verenigde Staten gebruikelijk om enorme vorderingen te eisen, maar ze zullen waarschijnlijk een schikking treffen”, zegt hij. (NRC)