Code oranje in drie provincies wegens zeer zware windstoten

Rond het middaguur werd gemiddeld windkracht 10 gemeten. Zowel de NS als de luchthaven Schiphol ondervinden hinder van de zware storm.

Foto REMKO DE WAAL/ANP

In de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland geldt sinds 11.00 uur code oranje. Het KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur, die aan de kust zelfs snelheden van 130 kilometer per uur kunnen bereiken. Rond 15.00 uur vanmiddag had de brandweer landelijk al op z’n 1.000 meldingen van stormschade en wateroverlast gereageerd, schrijft ANP.

In IJmuiden en op Texel en Vlieland werd gemiddeld windkracht 9 gemeten, waarmee de eerste officiële zware storm van 2018 een feit is, zo meldt Weeronline. Tijdens het middaguur werd in het noorden van het land gemiddeld windkracht 10 gemeten. Een zware storm komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor in Nederland. Het KNMI verwacht dat de wind aan het eind van de dag afneemt.

Twitter avatar KNMI KNMI Code oranje wegens zeer zware windstoten van 100-130 km/u in het noord(west)en van het… https://t.co/dpPyZhecVg

Verkeershinder

Vanwege de wind is de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad, de N302, afgesloten voor verkeer. Dit geldt ook voor de Oosterscheldekering (de N57 tussen Ouddorp en Middelburg) en de Zeelandburg, de N256 tussen Zierikzee en Goes-Noord. Ook op de Afsluitdijk bij Harlingen is de rijbaan in beide richtingen dicht in verband met losgeraakte gevelplaten van een gebouw verderop. Deze dreigen op de weg te waaien.

Op de A2 ter hoogte van Breukelen is rond het middaguur een vrachtwagen gekanteld. Het voertuig woei om door de wind en lag dwars over de rijbaan. De vrachtwagen is inmiddels geborgen en vrijwel alle rijstroken zijn vrijgegeven.

Treinen en vluchten vertraagd

Op de luchthaven Schiphol zijn 252 voornamelijk Europese vluchten geannuleerd. Vertrekkende vluchten hebben een vertraging van ongeveer een uur. De luchthavens van Rotterdam en Eindhoven ondervinden vooralsnog weinig hinder.

De NS liet minder intercity’s rijden tussen Zaandam en Alkmaar. Op het traject tussen Dordrecht en Breda reden tot 17.30 helemaal geen intercity’s meer in verband met een defecte trein. De hsl tussen Rotterdam en Breda kon rond 15:30 uur weer rijden. Op het traject tussen Roosendaal en Bergen op Zoom waren treinen vertraagd door een omgewaaide boom op het spoor. In verband met stormschade aan een watertoren reden er korte tijd bij Hilversum geen treinen.

Waterkeringen gesloten

Rijkswaterstaat heeft besloten om de Oosterscheldekering, de Hollandse IJsselkering en de Ramspol te sluiten. Ook worden voorbereidingen getroffen om de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland te sluiten. Naar verwachting gaan de schuiven van de Oosterscheldekering rond 18.00 uur vanavond weer open. In 2014 sloot de kering voor het laatst, schrijft ANP.

De veerboot van Den Helder naar Texel voer vanmorgen niet meer vanwege de storm, liet veerbootonderneming TESO via Twitter weten. De dienstregeling is inmiddels hervat. De Westerschelde Ferry, de veerdienst tussen de Zeeuwse plaatsen Vlissingen en Breskens, is uit de vaart gehaald, zo meldt Omroep Zeeland. Rond 17.00 uur zal de ferry weer varen.

Zandzakken

Het waterschap Drents Overijsselse Delta en het Rode Kruis roepen hun vrijwilligers op om zandzakken te komen vullen. Deze kunnen worden gebruikt om de dijken bij Kampereiland de komende uren te beschermen. Door het hoge water moeten de dijken uit voorzorg verstevigd worden. Volgens het waterschap waren de dijken al niet meer op z’n sterkst, maar bestaat er “geen concreet gevaar” dat deze zullen bezwijken.

Ark

In de haven van Urk heeft museumboot De VerhalenArk enige enige tijd losgeslagen over het water gedobberd, zo meldt De Stentor woensdag. Het drijvende museum veroorzaakte veel schade aan omliggende schepen. Het schip is zo’n zeventig meter lang en tien meter breed.

Rond drie uur werd de ark weer gestabiliseerd aan de andere kant van de haven. Er zijn geen gewonden gevallen.

Correctie (3 januari 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de code oranje voor Utrecht gold. Dat klopt niet. Hierboven is dat aangepast.

    • Maartje Geels
    • Sophie van Oostvoorn