Muziekuitgever klaagt Spotify aan voor 1,3 miljard euro

Volgens Wixen Music Publishing Inc. heeft Spotify niet de juiste rechten om de muziek van hun cliënten te distribueren.

Wixen Music Publishing Inc. klaagt Spotify aan voor het onrechtmatig gebruik van de nummers van onder meer Neil Young. Foto Nils Meilvang/EPA

Wixen Music Publishing Inc. eist omgerekend 1,3 miljard euro van de Zweedse muziekstreamingdienst Spotify voor het onrechtmatig gebruik van liedjes van onder meer Tom Petty, Neil Young, Stevie Nicks en The Black Keys. De Amerikaanse uitgever wil per liedje een schadevergoeding van 125 duizend euro. In totaal gaat het om ruim tienduizend liedjes.

Volgens Wixen heeft Spotify verzaakt de benodigde licenties te verkrijgen om muziek te reproduceren en distribueren. Het gaat om het compositierecht, dat meestal in handen is van de componist en uitgever van de muziek. De andere auteursrechten, het recht op de opname, zijn meestal in handen van de platenmaatschappij.

In de aanklacht staat dat Spotify een intentieverklaring naar Wixen had moeten sturen om de muzikale compositie te gebruiken, vooraf aan het distribueren van de muziek. Daarom heeft Spotify inbreuk gemaakt op de compositierechten van de muziek. Ook stelt Wixen dat Spotify bij de lancering in de Verenigde Staten niet de juiste licenties had, maar met een aantal grote platenmaatschappijen deals heeft gesloten zodat de lancering eerder kon plaatsvinden.

“Dit bedrag gaat Wixen nooit binnenhalen”, zegt Hans Bousie, entertainmentadvocaat. “Het is in de Verenigde Staten gebruikelijk om enorme vorderingen te eisen, maar ze zullen waarschijnlijk een schikking treffen.” Het bedrag is volgens Bousie te hoog omdat het streamen van muziek daarmee meer oplevert dan downloaden. “Het bedrag van 1,3 miljard is absurd, een download kost een euro per nummer en hier vragen ze 125 duizend euro per nummer.”

Lees ook: Spotify kende veel tegenstand bij artiesten en labels, maar de houding tegenover de streamingdienst is veranderd.

Volgens Spotify heeft Wixen juridisch gezien geen poot om op te staan. De uitgever mag voor de cliënten onderhandelen over licenties maar dat zegt niet dat de uitgever rechtszaken in hun naam mag aanspannen.

140 miljoen gebruikers

In 2017 werd Spotify meermaals aangeklaagd omdat het de compositielicenties niet had. In juli klaagde Bob Gaudio, songwriter en oprichter van Frankie Vallie and the Four Seasons, Spotify aan. En in mei trof het Zweedse bedrijf een schikking van omgerekend 35,7 miljoen dollar met songwriters David Lowery en Melissa Ferrick vanwege het ontbreken van diezelfde licentie.

Spotify heeft wereldwijd 140 miljoen gebruikers, van wie 50 miljoen gebruikers betalen voor de dienst. In het eerste halfjaar 2017 draaide het bedrijf een omzet van 2,93 miljard euro. Volgens de meest recente cijfers leed het bedrijf in 2016 nog een operationeel verlies van 349 miljoen euro.

    • Sophie van Oostvoorn