Iemand om op te letten in 2018: Nadine Visser

Ze vliegt op de atletiekbaan over 84 centimeter hoge horden en behoort tot de wereldtop. Op het EK van 2018 in Berlijn moet ze het laten zien.

Nadine Visser in actie op de 100 meter horden op het WK atletiek in het Olympisch Stadion in Londen. Robin van Lonkhuijsen

Ze vliegt op de atletiekbaan over 84 centimeter hoge horden. Ze behoort tot de wereldtop. Ze heeft er één Zomerspelen opzitten en wordt in 2018, op de openingsdag van de olympische wintervariant in Pyeongchang, 23. Ze is cool en ze heet Nadine Visser.

Visser is ogenschijnlijk fragiel, in werkelijkheid taai en sterk. Opgegroeid in Hoogkarspel en als atlete tot wasdom gekomen op nationaal sportcentrum Papendal. Daar is ze technisch gekneed door Bart Bennema, de oud-trainer van Dafne Schippers.

Visser werd vorige zomer op het WK in Londen zevende op zowel de zevenkamp als de 100 meter horden. Daarnaast werd Visser in Polen Europees kampioen horden ‘onder 23 jaar’.

Vissers meerkamp onderstreept haar veelzijdigheid, maar haar talent rendeert vooral op de 100 meter horden, het onderdeel waarop ze als WK-finaliste in 2017 naam maakte. Het stelt haar volgens trainer Bennema ook voor een keus: meerkamp of horden. Een combinatie voor de lange termijn is fysiek ondoenlijk. Voor de EK van 2018 in Berlijn moet Visser haar keus bepaald hebben, vindt de coach.

Het wordt horden, verwacht Bennema, die daarop ook zal aansturen. Een voorbode is het indoorseizoen, waarin Visser zich volledig toelegt op de horden, met begin maart het WK in Birmingham.

De vergelijking met Schippers dringt zich op, omdat die via de meerkamp de moeizame keus voor de sprint maakte. Visser houdt van de meerkamp, maar is sinds de WK in Londen verleid door de 100 meter horden. Een dilemma. maar Visser beseft: het spoor dat Schippers volgde, leidde naar wereldroem.

    • Henk Stouwdam