Trumpblog

Bannon komt terug op uitspraken in controversieel Trump-boek

Nieuw Trumpblog

Een nieuwe week en dus starten we met een nieuw Trumpblog.

Bannon komt terug op uitspraken in controversieel Trump-boek

Steve Bannon komt voor het eerst terug op uitspraken die hij doet in Fire and Fury, het controversiële boek over het eerste jaar in Trumps Witte Huis. Bannon, voormalig topadviseur en verstoten vertrouweling van de Amerikaanse president, ontkent verschillende negatieve uitlatingen die hij deed over Trumps zoon.

Fire and Fury kwam vrijdag vervroegd uit en was het middelpunt van grootschalige nationale en internationale aandacht. Het geeft een vernietigend portret van Trump en de chaotische manier waarop hij leiding zou geven aan het Witte Huis. In de publicatie bestempelt Bannon een ontmoeting tussen Trumps zoon Donald Trump jr. en een groep Russen als "verraderlijk" en "onpatriottisch". Zondag liet hij op zijn website een verklaring uitgaan waarin hij duidelijk maakt dat deze uitspraken gericht waren op Paul Manafort, de voormalig campagnemanager van Trump.

Lees hier de recensie van Fire and Fury: Drie ballen voor het veelbesproken boek over Trump

"Donald Trump Jr. is zowel een patriot als een goede man", zegt Bannon op de site. "Hij is volhardend in de steun voor zijn vader en het beleid dat ons land een andere richting heeft opgestuurd." In Fire and Fury doet de Breitbart-voorzitter meerdere opvallende uitspraken over Trump en zijn naasten. Trumps dochter Ivanka noemt hij "zo dom als een baksteen".

Trump zelf omschrijft hij als iemand die nauwelijks begrijpt wat zijn functie inhoudt. Maar op Breitbart zegt Bannon zondag dat hij de Amerikaanse president en zijn beleid nog altijd steunt. "President Trump is de enige kandidaat die Clinton had kunnen verslaan."

Meerdere mensen die zich in Fire and Fury negatief uitlaten over Trump ontkennen iets dergelijks gezegd te hebben. Bannon deed dat tot nu toe niet. Hij staat onder druk van de rijke Mercer-familie, die donderdag bekendmaakte haar steun aan Bannon in te trekken uit onvrede over zijn opmerkingen. De familie betaalde onder meer voor de beveiliging van Trumps voormalig topstrateeg. Samen met CEO Larry Solov en de weduwe van Breitbart-oprichter Andrew Breitbart zijn de Mercers de eigenaren van de conservatieve website, waar Bannon leiding aan geeft.

Volgens berichten in onder meer The Wall Street Journal overwegen de eigenaren Bannon als voorzitter af te zetten.

Lees meer over Fire and Fury-auteur Michael Wolff: Waarom liet Trump deze man binnen?

Trump en Wolff kibbelen verder na publicatie

De publicatie van Fire and Fury, het onthullende boek over het eerste jaar in het Witte Huis van Donald Trump, houdt de president zaterdagochtend (lokale tijd) flink bezig. Auteur Michael Wolff suggereerde in een radio-interview met de BBC dat de conclusie dat Trump ongeschikt is zijn taak te vervullen inmiddels wijdverbreid is.

Hij ontlokte daarmee een serie tweets van de president, die daar zelf een hele andere mening over heeft:

Now that Russian collusion, after one year of intense study, has proven to be a total hoax on the American public, the Democrats and their lapdogs, the Fake News Mainstream Media, are taking out the old Ronald Reagan playbook and screaming mental stability and intelligence.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 6, 2018

....Actually, throughout my life, my two greatest assets have been mental stability and being, like, really smart. Crooked Hillary Clinton also played these cards very hard and, as everyone knows, went down in flames. I went from VERY successful businessman, to top T.V. Star.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 6, 2018

....to President of the United States (on my first try). I think that would qualify as not smart, but genius....and a very stable genius at that!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 6, 2018

In het interview zei Wolff dat hij verwacht met zijn boek de president ten val te kunnen brengen. Hij zegt in totaal drie uur met Trump gesproken te hebben voor het boek - Trump ontkent dit overigens. In een tweet noemde de president het boek vrijdagavond "oersaai" en "leugenachtig".

Wolff blijft achter de inhoud van zijn boek staan, zo herhaalde hij in het interview.

Profiel Michael Wolff: Waarom liet Trump deze man binnen?

Trump heft onderzoekcommissie stembusfraude op

Donald Trump ziet geen heil meer in de commissie die hij in het leven riep om stembusfraude te onderzoeken tijdens zijn verkiezing tot president. Dat heeft het Witte Huis woensdagavond plaatselijke tijd laten weten.

Voor én na zijn uitverkiezing liet Trump weten dat er volgens hem op grote schaal werd en wordt gefraudeerd. Niet in zijn voordeel overigens, maar dat van zijn tegenstrever Hillary Clinton, beweerde hij. Dat was de reden dat hij de popular vote - het absolute aantal stemmen - verloor, aldus Trump.

In addition to winning the Electoral College in a landslide, I won the popular vote if you deduct the millions of people who voted illegally

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 27, 2016

Experts zijn het er over eens dat er los van incidenten geen verkiezingsfraude plaatsvindt in de VS.

De reden om de commissie nu op te heffen is omdat veel staten weigeren de gevraagde informatie over te dragen. Trump zegt in een verklaring niet nog meer geld van belastingbetalers uit te willen geven om de onderste steen boven te halen.

Oud-campagneleider Manafort klaagt aanklager Mueller aan

De oud-campagneleider van Trump, Paul Manafort, heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie en de speciaal aanklager Robert Mueller aangeklaagd. Manafort vraagt een federale rechtbank in Washington om de bevoegdheden van de onderzoekscommissie te verkleinen.

Mueller doet momenteel onderzoek naar de banden tussen het Kremlin en het campagneteam van Trump tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Muellers team heeft al vier mensen aangeklaagd die betrokken waren bij Trumps campagne, onder wie Manafort.

Manafort klaagt onderminister van Justitie Rod Rosenstein, die Mueller heeft aangesteld, aan omdat hij Mueller een te groot mandaat zou hebben gegeven, waardoor Mueller "alles wat hij maar tegenkomt, hoe irrelevant ook" zou onderzoeken.

Paul Manafort. Foto Justin Lane/EPA

Witwassen

Manafort wordt beschuldigd van witwassen, maar dat houdt volgens hem geen verband met de mogelijke Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen. De beschuldigingen gaan jaren terug, tot voor de periode dat Manafort voor Trump werkte. Advocaten van Manafort stellen daarom dat Mueller te ver gaat in zijn onderzoek en roepen de rechter op om Mueller te verbieden iets te onderzoeken dat geen verband houdt met de Russische beïnvloeding tijdens de verkiezingen.

Manafort leidde Trumps campagne van april tot augustus 2016. Hij stapte minder dan drie maanden voor de verkiezingen op. Dat deed hij nadat er vragen waren gerezen over zijn lobbypraktijken in het buitenland, waar hij pro-Russische belangen verdedigde.

Trump: Bannon niet alleen z'n baan kwijt maar ook z'n verstand

De eens zo innige relatie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn topstrateeg Steve Bannon is woensdag verder bekoeld. Kreeg Bannon eerder al zijn ontslag als belangrijkste adviseur van Trump en moest hij het Witte Huis verlaten, nu heeft een publicatie in New York Magazine voor nieuwe onenigheid tussen de twee gezorgd.

In het artikel - een voorpublicatie uit een boek over het eerste jaar van Donald Trump in het nieuwe huis - beschrijft auteur Michael Wolff hoezeer Trump er geen rekening mee hield dat hij president werd. Sterker nog: niemand in het kamp rond de zakenman zag de overwinning aankomen. Alle plannen waren er al op afgestemd dat Trump na een succesvolle maar verloren presidentscampagne zou gaan profiteren van de publiciteit die hem dat zou opleveren.

Trump won toch, en daarmee waren er ineens zaken uit het verleden die onder een vergrootglas kwamen te liggen. Zoals de ontmoeting die Donald Trump jr., zoon van de Republikein, had met advocate Natalia Veselnitskaja in juni 2016 in de Trump Tower. Zij beweerde belastende informatie te hebben over Trumps opponente Hillary Clinton. Bannon noemt die ontmoeting nu "verraderlijk" en "niet-vaderlandslievend".

"Zelfs als je dacht dat dit geen verraad is of foute boel, dan nog had je meteen de FBI moeten bellen", aldus Trumps ex-rechterhand. Dat was Bannon op het moment dat hij de uitspraken deed overigens nog niet. Het interview vond plaats kort nadat The New York Times details over de ontmoeting had onthuld, maar nog voordat Trump Bannon in augustus aan de kant schoof.

Trump: Bannon droeg niet bij aan overwinning

Trump heeft ook meteen gereageerd op de beschuldiging. In een verklaring stelt hij dat "Steve niets van doen heeft met mij of mijn presidentschap. Met zijn ontslag is hij niet alleen zijn baan maar ook zijn verstand kwijtgeraakt." Die reactie is opvallend. Trump en Bannon werden altijd gezien als vier handen op één buik, met de voormalig hoofdredacteur van de rechtse website Breitbart als het brein achter de succesvolle presidentscampagne van de Republikein.

Trump stelt nu echter dat zijn voormalige topstrateeg onbetekenend was voor zijn overwinning. "Steve heeft maar weinig invloed gehad op onze historische zege. Die komt vooral op het conto van de mannen en vrouwen die dit land hebben grootgemaakt." Lees de volledige verklaring hieronder:

Twitter avatar LissandraVilla Lissandra Villa Here’s the full POTUS statement on Bannon. https://t.co/3ChJLOk8Vq
Lees ons profiel van Trumps voormalig topstrateeg: Wie is Steve Bannon?

Boek biedt boeiend inzicht in campagneteam Trump

Het artikel in New York Magazine biedt een inkijkje in de manier waarop Trump en zijn campagneteam de verkiezingen en het eerste jaar van het presidentschap beleefden. Wat opvalt is dat werkelijk niemand er rekening mee hield dat de Amerikaan de verkiezingen zou winnen. "Toen de campagne ten einde kwam, had Trump daar vrede mee. Zijn uiteindelijke doel was nooit de winst geweest", schrijft Wolff.

"Eenmaal verloren zou Trump enorm beroemd zijn en een martelaar van Crooked Hillary. Zijn dochter Ivanka en schoonzoon Jared zouden internationale beroemdheden zijn, terwijl Steve Bannon de facto hoofd zou worden van de tea-party-beweging. (...) Verliezen zou in ieders voordeel zijn. Verliezen was pure winst."

Lees hier de longread op basis van het boek over Trumps eerste jaar: Donald Trump Didn’t Want to Be President

Correctie 04-01-2018: In een eerdere versie van dit bericht schreven we The New Yorker waar New York Magazine moet staan. Dat hebben we hierboven aangepast.

Trump: mijn kernwapenknop is veel groter dan die van Kim

President Donald Trump heeft dinsdagnacht gereageerd op de uitspraak van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat "de nucleaire knop te allen tijde op zijn bureau" staat. Het Noord-Koreaanse staatshoofd deed zijn uitspraak tijdens een nieuwjaarsspeech. Volgens Kim zullen kernwapens alleen worden ingezet "als de veiligheid in het geding is".

Trump reageerde op Twitter dat hij ook een dergelijke lanceerknop voor kernwapens heeft, maar dat de zijne "veel groter en krachtiger is dan die van Kim". Daarnaast zei de president dat zijn knop daadwerkelijk werkt, in tegenstelling tot die van het Noord-Koreaanse staatshoofd.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump North Korean Leader Kim Jong Un just stated that the “Nuclear Button is on his desk at all times.” Will someone fro… https://t.co/EvTgZxiji0

Noord-Korea heeft het afgelopen jaar verschillende raketten getest. In november riep het land zich uit tot atoommacht. Het is nog niet duidelijk of het land in staat is kernbommen klein genoeg te maken om met raketten vervoerd te kunnen worden. Wel is gebleken dat Noord-Korea raketten bezit waarmee dichtbevolkte plekken als Washington en New York bereikt kunnen worden.

Naar aanleiding van de testen dreigde Donald Trump Noord-Korea met "vuur en razernij" te zullen bestrijden, als het land doorgaat met dreigementen. Kim Jong-un reageerde door te dreigen met "totale oorlog".
Fokke en Sukke voorspelden dinsdag al de reactie van president Trump op de nieuwjaarsspeech van Kim. In een cartoon zitten de twee eenden met een Trump-kapsel aan het presidentsbureau: "Wij hebben meteen een véél grotere nucleaire knop op ons bureau laten zetten!"

Twitter avatar FenS_fans Fokke & Sukke daily F&S hebben tegenmaatregelen genomen (NRC, di, 02-01-18) https://t.co/rX9HW1NyLA #FokSuk https://t.co/sVIPWHlAVW

'Prijzen voor corrupte media'

Trump kondigde op Twitter ook een prijsuitreiking aan voor "de meest leugenachtige en corrupte media van het jaar". De media zullen volgens hem aanstaande maandag beoordeeld worden op "oneerlijkheid en slechte verslaggeving".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I will be announcing THE MOST DISHONEST & CORRUPT MEDIA AWARDS OF THE YEAR on Monday at 5:00 o’clock. Subjects will… https://t.co/Kzvk4ErSno

Trump dreigt betaling aan Palestijnen stop te zetten

Donald Trump heeft via Twitter gedreigd de financiële hulp aan de Palestijnen stop te zetten. Als reden geeft de president dat de Palestijnen "geen waardering en respect" tonen en dat zij "niet bereid zijn te praten over vrede" met Israël. Volgens Trump ontvangt Palestina "honderden miljoenen dollars" per jaar van de VS.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump It's not only Pakistan that we pay billions of dollars to for nothing, but also many other countries, and others. A… https://t.co/noRSzexXDg
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...peace treaty with Israel. We have taken Jerusalem, the toughest part of the negotiation, off the table, but Isra… https://t.co/on5fwpqknG

De uitspraak van Trump komt een kleine maand na de omstreden, Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Deze keuze kwam op kritiek te staan van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Eind december maakte Guatemala bekend de VS te volgen in hun besluit de heilige stad als hoofdstad van Israël te erkennen.

Lees hier meer over de keuze van Trump om de hulp aan Palestina te stoppen.

VS trekken 211 miljoen hulp aan Pakistan in

De Verenigde Staten trekken 255 miljoen dollar (ruim 211 miljoen euro) steun aan Pakistan in. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley dinsdag in New York aangekondigd, meldt persbureau Reuters. In 2016 gaven de Amerikanen Pakistan alles bij elkaar zo'n 780 miljoen dollar aan financiële hulp.

Als reden voor het besluit noemt Haley het "dubbelspel" dat Pakistan volgens de VS "al jaren" speelt. "Soms werken ze samen met ons, maar ze bieden ook onderdak aan de terroristen die onze militairen in Afghanistan aanvallen. Deze regering vindt dat onacceptabel. We verwachten veel meer medewerking van Pakistan in de strijd tegen het terrorisme."

Trump boos op Pakistan

President Trump richtte afgelopen maandag zijn woede op Pakistan. "We hebben hen de afgelopen vijftien jaar meer dan 33 miljard dollar gegeven, en als dank hebben ze ons voorgelogen en in de maling genomen", aldus Trump op Twitter. Als reactie op de presidentiële tweet riep Pakistan de Amerikaanse ambassadeur op het matje.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The United States has foolishly given Pakistan more than 33 billion dollars in aid over the last 15 years, and they… https://t.co/TuiaWGtnbR

Sarah Sanders, de perschef van het Witte Huis, zei dinsdag dat de VS nog meer maatregelen gaan treffen tegen Pakistan. "Binnen 24 à 48 uur wordt er meer bekend", zei ze volgens Reuters. "We weten dat ze meer kunnen doen om terrorisme tegen te houden, en we willen dat ze dat ook gaan doen."

Welkom in ons nieuwe Trumpblog

Bij een nieuwe week hoort een nieuw Trumpblog. Voor alle Trumpnieuwtjes van vorige week gaat u naar het Trumpblog van vorige week.