Recensie

Recensie Film

Relaxte en sensuele blik op de LGBTQ-scene in São Paulo

Drama Debuterend regisseur Marcelo Caetano legt nadruk op hoe sensueel het leven kan zijn als je erin staat zoals zijn 23-jarige hoofdpersoon Elias.

Lucas Andrade en Kelner Macêdo in Body Electric.
Lucas Andrade en Kelner Macêdo in Body Electric.

We leren de 23-jarige hoofdpersoon Elias (Kelner Macêdo) van het Braziliaanse Body Electric kennen terwijl hij een minnaar post-coïtaal zijn dromen vertelt. Enkele minuten later belanden we in een wereld die mijlenver af lijkt te staan van deze zorgeloze mijmeringen: de twintiger vult zijn dagen als assistent-ontwerper in een benauwd naai-atelier in een wijk vol rommelige confectiekledingwinkeltjes. Het contrast blijkt schijn: de beminnelijke Elias heeft het ongewone talent om uiteenlopende werelden en mensen probleemloos met elkaar in contact te brengen. Als hij een avondje uitgaat met collega’s belandt hij door een affaire met een van hen in de dragqueenscene van São Paulo.

Terloops komen tussen de feestmomenten en vele expliciete erotische scènes de problematische kanten van het leven van de ateliermedewerkers aan bod. Maar regisseur Caetano legt vooral nadruk op hoe relaxed en sensueel het leven kan zijn als je erin staat zoals Elias. Dit meanderende debuut is onderhoudend en Macêdo en zijn collega’s zijn innemend. Tegelijk zorgt het ontbreken van echte dramatische wendingen dat je veel tijd hebt om na te denken over alles wat Caetano níét toont. Hoe zorgeloos verloopt het bijvoorbeeld echt in de LGBTQ-wereld in São Paulo?