Persoon om op te letten in 2018: Nora Fischer

Persoon om op te letten in 2018 In klassieke kringen is Nora Fischer ‘de zangeres die het anders doet’. Ze beweegt al een tijd richting de individualiteit. In 2018 komt haar solodebuut uit op een chique label.

Foto Robin Utrecht

Hoe zou dat zijn, opgroeien als de dochter van de wereldberoemde, hyperperfectionistische en berucht eigenzinnige orkestdirigent Iván Fischer? Belastend vermoedelijk, én geweldig. Dikke kans dat je zelf ook muziek ademt - en de eigenzinnigheid erft.

Zie daar, in het kort, het profiel van zangeres Nora Fischer (1987). Ze begon jong met pianospelen, zong ook een tijd in het Nationaal Jeugdkoor. Wie haar als puber op het podium zag, met die zwarte krullen en dat knettercharisma, vermoedde al: díe gaat een andere kant op, een richting waarin haar individualiteit meer ruimte vindt.

In klassieke kringen is Nora Fischer nu al een tijdje ‘de zangeres die het allemaal een beetje anders doet’. Met haar onopgesmukte prachtstem stal ze de show in de opera The News van componist JacobTV, ze schoof aan in het televisieprogramma De Wereld Draait Door en op zomerfestival Wonderfeel beende ze muziek van Monteverdi, Purcell en Dowland uit tot de essentie, om ze met begeleiding van elektrische gitaar te laten klinken als groovy songs van nu.

Deze herfst was ze dé attractie van November Music in de liedcyclus The Secret Diary of Nora Plain, die ook net uitkwam op cd (excelsior) en in 2018 weer te beluisteren is in o.a. New York.

Maar in 2018 gaat het echt gebeuren. Haar solodebuut Hush komt uit op het chique label Deutsche Grammophon. En het Concertgebouw in Amsterdam vaardigde haar af voor de concertserie Rising Stars, wat betekent dat ze op tournee mag langs de 15 belangrijkste concertzalen van Europa. Daar zingt ze dan Messiaen, Monteverdi, én Morris Kliphuis. Triomf der eigenzinnigheid. Zoek je eigen stem - en oogst.