Noord-Korea zinspeelt op deelname aan Winterspelen

Toespraak Kim

Kim Jong-un neemt enige spanning op het Koreaanse Schiereiland weg met het aanbod deel te nemen aan de Winterspelen in Z-Korea.

In zijn nieuwjaarstoespraak heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un maandag zijn gebruikelijke nucleaire dreigementen richting aartsvijand de Verenigde Staten vergezeld laten gaan van een olympisch geïnspireerde handreiking richting buurland Zuid-Korea.

De Olympische Winterspelen, die volgende maand in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang plaatsvinden, zijn volgens Kim de ideale gelegenheid om „de status van de Koreaanse natie” te laten zien. Hij zei zo snel mogelijk met Seoul te willen overleggen over deelname. „Ik ben bereid een delegatie te sturen en alle noodzakelijke maatregelen te nemen. En ik wens Zuid-Korea succesvolle Spelen toe.”

De regering van Zuid-Korea stelde vervolgens een ontmoeting voor op 9 januari. De bijeenkomst zou plaats kunnen hebben in de gedemilitariseerde zone tussen beide landen.

Dat is goed nieuws voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en Zuid-Korea. De oplopende spanningen tussen de VS en Noord-Korea van de voorbije maanden vormden geen prettig vooruitzicht voor de Zuid-Koreanen, die er zeer op gebrand zijn om de Winterspelen vlekkeloos te laten verlopen.

Hoewel vrijwel niemand ervan uitging dat de Spelen niet zouden doorgaan, onderhield het IOC de afgelopen maanden intensief contact met de veiligheidsdiensten en de betrokken landen in de regio over de veiligheid. De tijd was ook al te kort om de Spelen naar een eventueel ander land te verplaatsen.

Lee Hee-beom, voorzitter van het organisatiecomité in Zuid-Korea, liet in Koreaanse media meteen weten dat Kims toespraak een „mooie verrassing” was. „Dat Noord-Korea een dialoog met ons wil over de Spelen is een erg positief signaal dat we met open armen ontvangen. Het is als een nieuwjaarscadeautje.”

Ook de voorzitter van het Zuid-Koreaanse olympisch comité, Sung Baik-yoo reageerde voorzichtig positief, maar zei wel de gesprekken tussen de beide landen verder te willen afwachten.

IOC kan ‘wild cards’ uitdelen

Van meet af aan hebben het IOC en Zuid-Korea de noorderbuur uitgenodigd deel te nemen aan de Spelen, maar Noord-Korea hield de boot lang af tot het begin 2017 liet weten een aantal atleten te zullen sturen. Het land liet eind oktober de deadline verlopen om een delegatie te mogen afvaardigen naar de Spelen.

   De enige Noord-Koreaanse sporters die zich officieel hebben gekwalificeerd voor de Spelen van Pyeongchang zijn het kunstrijpaar Ryom Tae-ok and Kim Ju-sik. Nu de inschrijvingstermijn niet is gehaald, kan het IOC wildcards uitdelen, wat het ook graag zal doen.

Lee zei dat het organisatiecomité zich heeft voorbereid op deelname van Noord-Korea aan de Spelen en dat het land delegaties kan sturen voor de onderdelen shorttrack, vrouwenijshockey en crosscountry-skiën.

De laatste keer dat sporters uit Noord-Korea deelnamen aan de Winterspelen was in 2010 in Vancouver.

    • Anouk Eigenraam