Zeker 48 doden bij busongeluk Peru

Het voertuig stortte vanaf een klif zo’n tachtig meter naar beneden op een strand.

Hulpdiensten tijdens een reddingsactie kort na het busongeluk. Foto AFP Photo

Bij een busongeluk in Peru zijn dinsdag zeker 48 mensen om het leven gekomen. Een bus stortte meer dan tachtig meter van een klif naar beneden bij de kustplaats Pasamayo. Dat meldt persbureau AP op basis van de Peruaanse politie en brandweer.

De autoriteiten vrezen dat het dodental verder zal stijgen. In de bus, die op weg was naar de hoofdstad Lima, zaten 57 passagiers. Zes overlevenden zijn met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Drie inzittenden worden nog vermist.

De exacte oorzaak van het ongeluk is nog niet vastgesteld, maar volgens autoriteiten is de bus rond het middaguur door een vrachtwagen geraakt, waardoor de chauffeur de controle over het stuur verloor. De bus kwam ondersteboven op een smalle strook strand onderaan de rotswand terecht.

Twitter avatar Agencia_Andina Agencia Andina Pasamayo: empresa pone a disposición bus para trasladar a familiares de víctimas https://t.co/A4sElETTLE https://t.co/JPGhch2Tum

De bus reed over een stuk snelweg dat in de volksmond “de duivelsbocht” wordt genoemd, zo’n zeventig kilometer ten noorden van Lima.

De reddingsoperatie wordt bemoeilijkt doordat er geen weg is naar het strand waar de bus terecht kwam. Politie en brandweer hebben helikopters ingezet.

De wegen in het gebied staan bekend als gevaarlijk, net zoals de snelwegen in de rest van het land. Ongelukken komen dan ook vaak voor in Peru: in 2016 kwamen meer dan 2.600 mensen om bij verkeersongevallen.

De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski heeft zijn afschuw uitgesproken over het ongeluk. ,,Het is heel triest voor ons als land om te moeten lijden onder een ongeval van deze omvang”, zei hij in een verklaring.

Dit bericht is geactualiseerd. Het aantal slachtoffers is aangepast.

    • Frank Kuin
    • Maartje Geels