Minder schade tijdens jaarwisseling

Volgens een eerste schatting is er tussen de 10 tot 12 miljoen euro aan schade aangericht. Medische kosten en schade aan bedrijven zijn nog niet bekend.

Op de werkplaats van de gemeente Aalburg staan tientallen uitgebrande autowrakken. In het Brabantse dorp Veen werden rond de jaarwisseling weer diverse auto's in brand gestoken.
Op de werkplaats van de gemeente Aalburg staan tientallen uitgebrande autowrakken. In het Brabantse dorp Veen werden rond de jaarwisseling weer diverse auto's in brand gestoken. Foto Ginopress/ANP

Tijdens de jaarwisseling is voor zo’n 10 tot 12 miljoen euro schade aangericht aan huizen en auto’s. Vorig jaar was er nog voor zo’n 15 miljoen euro aan schade. Dat blijkt uit een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars.

De schade is toe te schrijven aan brand, vernieling en zwaar illegaal vuurwerk. Zo raakten in Etten-Leur meerdere woningen en auto´s beschadigd. In heel Nederland zijn bijna tweehonderd auto´s in vlammen opgegaan.

Het verbond benadrukt dat het een eerste schatting is, gebaseerd op de claims die tot nu toe zijn binnengekomen. Medische kosten en de schade voor bedrijven, scholen en kinderdagverblijven zijn nog niet bekend.

Dalende trend

Volgens een woordvoerder van de brancheorganisatie is er de afgelopen zes jaar sprake van een dalende trend. Zo wordt er steeds minder illegaal vuurwerk afgestoken. De politie is strenger gaan controleren en volgens de woordvoerder is illegaal vuurwerk minder aantrekkelijk geworden omdat legaal vuurwerk zwaarder mag zijn.

De invoering van het snelrecht in 2011 heeft bovendien een preventieve werking, aldus de woordvoerder. Hierdoor kunnen strafzaken op zeer korte termijn worden afgehandeld. Ook stellen steeds meer gemeenten vuurwerkvrije zones in en organiseren ze vaker vuurwerkshows. Tot slot zijn in 2014 de tijden aangepast waarop vuurwerk mag worden afgestoken. Nu mag alleen tussen 18.00 uur en 02.00 uur vuurwerk worden afgestoken.

    • Belia Heilbron