Minder arrestaties en minder geweld tegen hulpverleners bij jaarwisseling

Bij de jaarwisseling zijn politieagenten, ambulancepersoneel en brandweerlieden minder vaak slachtoffer geweest van geweld dan een jaar eerder. Zowel Openbaar Ministerie (OM) als politie meldt dat in een voorlopige inventarisatie.

Het OM verdenkt dit jaar tot nu toe 67 personen van het uitschelden of aanvallen van hulpdiensten. Een jaar eerder lag dit aantal op 98. In totaal arresteerde de politie 254 personen die zich dusdanig misdroegen dat hun zaken aan het OM zijn overgedragen. Dat zijn er bijna honderd minder dan vorig jaar. De politie spreekt in een persbericht van een „beheersbaar verlopen jaarwisseling”. In zijn geheel registreerde de politie tot 08.00 uur maandagochtend 5.930 incidenten. Bij de vorige jaarwisseling waren dat er 7.126. Er werden vooral minder vuurpijlen en rotjes buiten de afgesproken tijd geregistreerd. Ook waren er een stuk minder meldingen van vernielingen.

Tegen de algehele trend in waren er wel meer meldingen van overlast door jongeren, 414 tegenover 374 meldingen in 2017. De politie zette in aanloop naar Oudjaar fors in op het bestrijden van illegale vuurwerkhandel. Ook waren tijdens Oud en Nieuw veel agenten op de been. Volgens de korpsleiding heeft ook het slechte weer een rol gespeeld voor de relatief rustige nacht.

Het ANP meldt dat het ook bij de ziekenhuizen over het algemeen rustiger was. Bij het oogziekenhuis in Rotterdam werden acht vuurwerkslachtoffers binnengebracht. Vorig jaar waren dat er veertien. Op 30 december overleed een man in Swifterbant bij een ongeluk met vuurwerk.

In het nieuws pagina 6-7Commentaar pagina 18