Joegoslavië-tribunaal

Zelfdoding van Praljak was lastig te voorkomen geweest, concludeert rechter

Slobodan Praljak Foto AP

De zelfdoding van de voormalige Kroatische legercommandant Slobodan Praljak, eind november in de rechtszaal van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, was nauwelijks te voorkomen. Er zijn geen grote gebreken aan het licht gekomen over de interne procedures van het tribunaal. Dat concludeert de Gambiaanse opperrechter Hassan Jallow in zondag gepubliceerd onderzoek. Hij onderzocht op verzoek van het tribunaal de dood van de 72-jarige Kroaat.

Praljak werd eind november in hoger beroep veroordeeld vanwege oorlogsmisdaden in de Bosnische Burgeroorlog (1992-1995). Na het horen van zijn vonnis dronk hij een zelf meegenomen flesje leeg en zei: „Ik heb vergif gedronken.” Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

Uit analyse van het middel blijkt dat het gaat om kaliumcyanide. Jallow schrijft dat er geen inlichtingen zijn binnengekomen waaruit bleek dat Praljak het in bezit had. Vanwege de zeer lage dodelijke dosering – 200 tot 300 milligram – zou het „erg lastig” zijn geweest om het gif te vinden. Het komt qua hoeveelheid overeen met één enkel pilletje.

Het is nog onduidelijk hoe Praljak het gif bemachtigde, Nederland doet hiernaar strafrechtelijk onderzoek. Pallow gaf ook enkele aanbevelingen voor het hof en andere VN-rechtbanken. Eén daarvan is om de live-uitzending vanuit de rechtbank met 30 minuten te vertragen.(NRC)