‘Excuses Eurlings welkom, maar het is zo niet klaar’

Mishandeling

Voorzitter Chiel Warners van de atletencommissie van sportkoepel NOC*NSF wil niet zeggen of IOC-lid Eurlings te rehabiliteren is.

Chiel Warners, voorzitter van de atletencommissie van sportkoepel NOC*NSF, ziet de excuses van IOC-lid Camiel Eurlings voor het ‘handgemeen’ met diens ex-vriendin in 2015 als „het begin van een wiedergutmachung”. Maar de zaak is nog niet afgedaan, zegt hij.

„Zijn excuses zijn wat mij betreft zeer welkom”, zegt Warners, die Eurlings namens de atletencommissie per brief om opheldering over zijn positie had gevraagd. „Maar het is zo niet klaar. Er moet meer gebeuren. De kwestie Eurlings heeft de sport tenslotte geen goed gedaan. Ik ben benieuwd hoe Camiel daar zelf tegenaan kijkt. Hoe denkt hij dat het vertrouwen hersteld kan worden?”

Warners wil niet zeggen of Eurlings wat hem betreft nog te rehabiliteren is. „Die mening houd ik voor mezelf.” De twee hebben inmiddels een afspraak gemaakt voor een gesprek.

In het interview met Eurlings, dat NRC zaterdag publiceerde, betuigde Eurlings spijt, zonder daar verdere consequenties aan te verbinden voor zijn positie bij het Internationaal Olympisch Comité. Het vraaggesprek maakte veel kritische reacties los op sociale media. Zo werd gesproken van een „georkestreerde spijtbetuiging”.

In tegenstelling tot Warners onthoudt het bestuur van NOC*NSF, waarvan Warners ook deel uitmaakt, zich vooralsnog van commentaar.

Sportwoordvoerder Antje Diertens van D66, een Tweede Kamerlid dat eerder aan Eurlings’ positie twijfelde, vindt dat hij voldoende door het stof is gegaan. „Mijn vertrouwen heeft hij herwonnen. Hij kan doorgaan.”

Kamerlid Rudmer Heerema, VVD-sportwoordvoerder, vindt dat de politiek „niet gaat” over de zaak-Eurlings. „Alle commotie om zijn persoon snap ik wel. Je vraagt een standaard van iedereen in de sport, dan moet een bestuurder het voorbeeld geven.”